POLÍTICA
BARCELONA - 11 febrer 2016 2.00 h

Borràs reunirà els ajuntaments per preparar la desconnexió

 La consellera de Governació destaca el “paper cabdal” dels municipis i anuncia un congrés nacional del món local

 L'objectiu és debatre el model territorial i fer noves lleis

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va assenyalar ahir el “paper cabdal” que tindran les administracions locals en la “definició” de “la Catalunya del futur”, motiu pel qual ja va anunciar que, aquest mandat, des del seu departament s'organitzarà el primer congrés nacional del món local.

Serà una trobada similar a les jornades municipalistes organitzades per la Mancomunitat de Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch, el 1914. L'objectiu, aquest cop, serà debatre i analitzar com s'afronta des dels ajuntaments un dels reptes més importants de la legislatura: “En quin moment i com es prepara la desconnexió de l'Estat espanyol”, va sentenciar alt i clar la consellera en la seva compareixença al Parlament per explicar les principals línies de treball dels 18 mesos vinents. Borràs va ser contundent a l'hora de qualificar aquests mesos d'un “moment històric” que necessitarà la “participació” de tothom i la “recerca de consensos” sobre qüestions que abracen des del “model territorial del nou estat fins al finançament, passant per les competències, l'organització i les estructures de les administracions locals”. Aquest nou espai de trobada, reflexió i debat també haurà de servir per treballar i redactar les noves lleis de governs locals i de finançament.

Borràs, que també assumeix la cartera d'Habitatge, va ser rotunda en afirmar que la tasca de la conselleria és “donar resposta a les necessitats de les administracions locals i fer-ho sense apriorismes, estant més pendents de les persones que del que mani el TC”, va reblar.

A més, de les administracions locals, els treballadors públics també seran “protagonistes” en el procés de transició, per la qual cosa el govern tindrà un ull posat a l'Escola d'Administració Pública, ara sota la direcció d'Agustí Colomines.

El deute amb els ajuntaments també va ser un eix important de la compareixença, tot i que la consellera va evitar quantificar les xifres que la Generalitat deu als ens locals. De fet, l'oposició va instar Borràs a fixar la xifra i aprovar un calendari perquè es retornin aquests diners als consistoris.

LA FRASE

Hem de treballar sense apriorismes i més pendents de les persones que del que mani el TC
Meritxell Borràs
CONSELLERA DE GOVERNACIÓ, ADMINISTRACIÓ PÚBLICA I HABITATGE

Aturar els desnonaments amb més ajuts i noves lleis

La consellera de Governació i Habitatge, Meritxell Borràs, es va comprometre ahir a aturar tots els desnonaments en situació d'emergència social gràcies a l'aplicació de vint-i-dues mesures que van des d'ajuts fins a la redacció de noves lleis que fomentin el lloguer. Així, hi haurà un increment dels ajuts d'“urgència” per fer front al pagament de lloguers i quotes hipotecàries, amb un màxim de 5.400 euros en un any per a famílies vulnerables. També es pretén augmentar el parc públic d'habitatge amb cessions d'ús temporal dels pisos buits de grans propietaris, com ara entitats financeres, o fins i tot es preveu l'assumpció del lloguer entre la Generalitat i els ajuntaments. Pel que fa a l'ocupació il·legal, la conselleria vol establir un protocol per “abordar millor” aquesta situació, que ha augmentat molt en els darrers anys de crisi econòmica. Finalment, entre les prioritats hi haurà la redacció d'una llei d'arrendaments urbans que serveixi per equilibrar les demandes de lloguer i la compra d'habitatges.