Deixa-la córrer

Barcelona 
11/02/2016 01:03

La barra o la mala fe d’algunes declaracions interessades no aconseguiran debilitar l’èxit de la manifestació de diumenge a Amposta, sustentada per la perseverança de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la saviesa dels que d’aigua en saben més que ningú.

Barra. La de Tremosa quan declara: “Només una Catalunya independent pot salvar l’Ebre”. Els problemes de l’Ebre són fruit d’una política rància de transvasaments que no tan sols s’ha combatut des de Catalunya: el 2001 van sortir mig milió de persones al carrer a Madrid, i no parlem de les manifestacions a Aragó i a La Rioja. Però el més fort és que el primer PHN, el més bèstia, va ser aprovat pel PP amb els vots del partit de Tremosa. Fora d’això, discrepo dels que creuen de bona fe que una Catalunya independent resoldrà el problema (...també el dels regants de Lleida, que ara es declaren a favor del pla?). El millor que podríem fer és aprofitar el riu per unir-nos al seu voltant (seria una pàtria deliciosament heraclitiana: no ens hi podríem banyar dues vegades....), tots units contra els Aiguatinents que, al capdavall, han de ser el nostre enemic comú si el pla prospera.

Mala fe. La de les declaracions d’alguns membres del PP i de Ciutadans quan descriuen la marea blava de diumenge com un fenomen monopolitzat per l’independentisme. Ni les declaracions de Tremosa ni la presència d’estelades treu força moral a la manifes­tació: fa molts anys en una multitudinària mani­festació de Saragossa contra el pla hi havia moltes banderes d’Aragó i ningú no va posar el crit al cel. D’altra banda, només cal veure la cronologia de les accions de la plataforma per entendre que la seva lluita és de llarga ­durada i molt anterior al combat actual per la independència. Un dels lemes de la manifestació ho diu ben clar: “L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”. I els cabals de l’Ebre són transfronterers i transna­cionals.

Saviesa. La de Pedro Arrojo sobre la gestió de l’aigua, tema en què el físic de Saragossa és un dels grans experts europeus. No sé si necessitem “experts comunitaris” com els que dilluns van donar una ullada al Delta (la UE no resoldrà el problema, només pot donar o denegar fons Feder), però els de Ciutadans afirmen que no es pronunciaran fins que sentin “què en diuen aquests experts”. Escoltar els nostres ecologistes no els interessa o no els agrada. Escoltar Arrojo encara menys, perquè ara està a Podem. Tanmateix, que Arrojo es dediqui ara a la política és recent i circumstancial: al llarg dels anys l’única cosa que ha fet ha estat vetllar per l’Ebre i pel Delta, lluitar contra les polítiques de privatització de l’aigua i explicar amb tota mena de detalls ben documentats per què no hem de permetre que l’aigua caigui sota les lleis del mercat i el monopoli de grans companyies.