POLÍTICA
GIRONA - 11 febrer 2016 2.00 h

La CUP recull firmes per reobrir el debat funerari

 El grup polític demana signatures per forçar una altra anàlisi al ple, després que es tombés una moció

 ERC-MES proposa un tanatori que doni servei a tota l'àrea urbana amb preus més baixos

DANI VILÀ - GIRONA

El grup municipal de la CUP-Crida per Girona no llança la tovallola i ahir va anunciar l'obertura d'una iniciativa ciutadana que permeti tornar al ple un debat sobre els actuals serveis funeraris. El regidor Lluc Salellas entén que la moció es va perdre per només un vot i, sobretot, que “cap grup polític va aportar un argument, al contrari, la majoria admetia que cal un canvi”. En aquest sentit, Salellas també va indicar que “el tema és tan transcendental i urgent” que s'ha iniciat una recollida de signatures. L'objectiu és aprofitar la figura del dret de proposta que preveu el reglament de participança de l'Ajuntament de Girona que regula que amb l'1% de les signatures dels majors de 16 anys de la ciutat es pugui fer una petició que es debati a la junta de govern i passi pel ple.

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va reiterar l'objectiu marcat perquè es revisi l'actual servei i es pugui estudiar un nou sistema que garanteixi “uns serveis dignes i preus justos”. La voluntat és recollir tantes firmes com es pugui de ciutadans gironins per pressionar sobre aquesta qüestió, que ha generat un gran debat entre els veïns de la ciutat, perquè es torni a dur al ple municipal i s'estudiïn alternatives. A banda d'això, la CUP també ha obert a la plataforma Change.org una petició en el mateix sentit per reforçar la seva petició. Aprofitant que ahir era dimecres de cendra, la CUP va mostrar un cartell irònic durant la roda de premsa en què es preguntava: “Quant costa enterrar la sardina a Girona?”

Proposta d'ERC-MES

Des d'ERC-MES es va proposar ahir crear un tanatori que doni servei a l'àrea urbana de Girona. La coalició d'esquerres, que va votar a favor de la moció de la CUP, admet que “el cost d'enterrar-se a Girona és molt elevat”. Per això, el regidor Pere Albertí subratlla que hi ha persones que “es veuen obligades a endeutar-se” per fer front a les despeses i veuen lícit demanar preus més reduïts. El grup municipal proposa aquest tanatori metropolità, però està obert a debatre altres models. Considera que la proposta per mancomunar el servei “permetria repartir costos” al mateix temps que “hi hagués un catàleg de serveis bàsics, sense incineradora i a preus baixos” i garantir “preus molt més assequibles” pel servei funerari.