POLÍTICA
BARCELONA - 11 febrer 2017 2.00 h

El govern vol un diàleg bilateral pel finançament

 Junqueras demana a Montoro per carta un tracte de tu a tu amb l'Estat

REDACCIÓ - BARCELONA

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va enviar una carta al ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per reclamar-li un diàleg bilateral entre la Generalitat i l'Estat per tractar el finançament de Catalunya. La missiva, enviada dimecres, és una resposta a un missatge de Montoro en què demanava a la Generalitat que proposés un participant per a la comissió d'experts sobre el finançament autonòmic que vol tirar endavant l'executiu espanyol i en què el govern català “no nomenarà cap expert”, ja que, segons Junqueras, “la Generalitat ja ha manifestat la seva posició mitjançant els estudis i informes facilitats” pel grup de treball del consell de política fiscal i financera celebrat el 2013, ja que en el darrer hi va assistir, en lloc del també conseller d'Economia i Hisenda, el secretari d'Economia, Pere Aragonès.

Recorda a Montoro que el president, Carles Puigdemont, ja va traslladar a Mariano Rajoy “la decisió de no participar en la conferència de presidents autonòmics”, on va sorgir la idea del comitè d'experts, ja que la Generalitat creu que les relacions entre ambdós governs “s'han de canalitzar de forma bilateral”. És per això que Junqueras opina que el govern espanyol hauria d'haver proposat la revisió del model de finançament “fa ja tres anys” i exigeix “canalitzar la discussió sobre l'actualització del sistema de finançament, pel que fa a Catalunya, de forma bilateral, mitjançant la comissió mixta d'assumptes econòmics i fiscals Estat-Generalitat”, tal com recull l'article 210 de l'Estatut d'Autonomia.

Un comitè d'experts sense Catalunya

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va criticar ahir que la Generalitat no hagi proposat ningú per participar en el comitè per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, el fòrum ideat per l'executiu que lidera Mariano Rajoy per modificar el model actual. No obstant això, va assegurar que “no deixarà de banda” els catalans si el govern català finalment no hi participa. “Com podríem no tenir en compte una comunitat autònoma que representa una part important del PIB espanyol?”, va dir. El també ministre de Cultura, però, va considerar sorprenent que Catalunya no enviï cap representant “ara que el govern espanyol parlarà” amb les autonomies.