POLÍTICA
BARCELONA - 11 febrer 2017 2.00 h

Protecció de dades també avisa que embarga Òmnium

 L'agència estatal notifica a l'entitat que li retira 240.000 euros en concepte de multa i recàrrec per la gestió dels resultats de la gigaenquesta

 L'associació creu que el motiu és el procés sobiranista

REDACCIÓ - BARCELONA

Un dia després d'haver retirat 246.599,13 euros a l'ANC, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va traslladar ahir un avís d'embargament a Òmnium Cultural per valor de 240.000 euros en concepte de sanció i multa per la gestió que va fer de les dades obtingudes durant la gigaenquesta, que, conjuntament amb l'ANC, va realitzar l'octubre del 2014.

El procés sancionador obert el 2015 per l'agència estatal va ser recorregut en contra per les dues entitats davant l'Audiència i a hores d'ara encara està pendent de sentència. En presentar el recurs, els responsables d'Òmnium van donar per fet que no s'havia de fer efectiu l'import de la sanció, que s'elevava a 200.000 euros, com així –asseguren– els ho va confirmar l'Audiencia Nacional. L'agència estatal, però, va recórrer contra l'impagament i finalment l'Audiència ha acabat donant-li la raó, per la qual cosa, a més d'haver fet efectiu el cobrament de la sanció, també li imposa una multa de 40.000 euros en concepte de recàrrec per no haver pagat la sanció en el termini que exigia la sanció.

L'avís que es retirarien del compte els 240.000 euros va ser notificat ahir mateix a l'entitat i, segons fonts de l'entitat la retirada efectiva dels diners es podia produir en qüestió d'hores o dies.

En el cas concret d'Òmnium, el procés sancionador es va fonamentar en les proves obtingudes durant una inspecció el 27 de novembre del 2014, pocs dies després del 9-N. L'objecte d'investigació eren les dades obtingudes l'octubre d'aquell mateix any durant la gigaenquesta en què es va entrevistar prop d'un milió de cases i es va acabar processant les dades únicament de 85.342 persones, les que en van permetre l'ús i la divulgació. Òmnium resta en espera ara que es faci efectiva la sentència pel que fa a la gestió de les dades. Amb tot, fonts de l'entitat ja van indicar ahir que la sanció per la gigaenquesta “no té cap fonament” i únicament “persegueix desprestigiar i perjudicar financerament i jurídicament les entitats que estan al capdavant del procés sobiranista”. L'entitat presidida per Jordi Cuixart sosté que, davant la impossibilitat d'inhabilitar la societat civil, l'Estat pretén embargar Òmnium Cultural amb “l'únic objectiu de frenar el procés democràtic que viu Catalunya”. Per l'entitat no és casualitat que la mesura es faci efectiva la mateixa setmana que s'ha celebrat el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per un presumpte delicte de desobediència al TC quan es va celebrar el procés participatiu del 9-N. L'entitat recordava ahir que Òmnium Cultural ja va ser il·legalitzada i clausurada durant el franquisme entre els anys 1963 i 1967 i que cap d'aquests atacs “ha pogut dinamitar una entitat que avui treballa pels grans consensos de país, és referent en la cultura i la defensa de la llengua catalana i és més forta i viva que mai amb més de 63.000 socis i 33 seus arreu del territori”, deia el comunicat.