POLITICA
BARCELONA - 11 març 2016 2.00 h

JxSí guanyarà autonomia respecte al govern i els partits

 La direcció del grup es reduirà i només la integraran diputats per centrar-se en els debats polítics parlamentaris

 La reorganització, pactada a petició de Germà Bel, es concretarà la setmana vinent

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Junts pel Sí reestructurarà el seu principal òrgan directiu per guanyar autonomia d'acció respecte al govern i els grans partits de la coalició. L'independent Germà Bel, la veu que s'havia mostrat més crítica amb el funcionament intern pel que considerava un intervencionisme excessiu dels aparells d'ERC i CDC, s'ha sortit al final amb la seva i la direcció del grup es reduirà i passarà a estar formada exclusivament per diputats. Fins ara també hi intervenien tècnics i assessors externs que, segons Bel, distorsionaven els debats amb una visió més propera al govern i els partits, i els feien més feixucs i poc centrats en els continguts polítics.

Es va arribar a aquest compromís en una reunió dimecres a la nit entre el mateix cap de llista per Tarragona el 27-S; el president del grup, Jordi Turull; la portaveu, Marta Rovira, i els que van ser candidats, també independents, per Girona, Lluís Llach, i Lleida, Josep Maria Forné. La conversa, en què no es va considerar adequat que fossin presents els primers per Barcelona, Raül Romeva, perquè forma part del govern, i Carme Forcadell, perquè és presidenta del Parlament i de la mesa, s'havia convocat després que Bel anunciés dilluns la renúncia a continuar participant en la direcció per les discrepàncies amb el seu funcionament. “Vam fer una reflexió conjunta i vam arribar a la conclusió que cal reforçar el múscul polític del grup parlamentari, i per això es crearà un òrgan de direcció política, més enllà de l'executiva”, explicava ahir al matí el diputat al Parlament, des d'on defensava que Junts pel Sí havia funcionat “raonablement bé” els primers mesos al Parlament, però que, arran de la investidura del govern, havien aparegut noves necessitats de coordinació que suposaven “demanar massa coses” a la direcció del grup.

El nou òrgan, que tindrà “entre deu i vint membres” segons ell, es reduirà a la meitat respecte a l'anterior, que en tenia més d'una trentena, i es trobarà igualment els dilluns a la tarda. La idea és que continuï sent el principal canalitzador de les iniciatives parlamentàries, es reforci com a òrgan de debat intern i prengui la majoria de decisions de vot, fent de filtre perquè només les qüestions més rellevants passin pel plenari intern dels dimarts amb la presència dels 62 diputats.

Amb això, i per ser més àgil i efectiva, la direcció dels dilluns s'alliberarà de les funcions de coordinació tècnica amb el govern, que passarà a fer la direcció executiva (el nucli dur, format per Turull, Rovira, i els seus adjunts), i amb els partits, que hauran de debatre les seves posicions abans en altres fòrums.

Bel hi serà si li ho proposen

En tot cas, la proposta de reorganització s'acabarà de concretar aquests dies, i s'haurà d'aprovar previsiblement en el ple del grup de dimarts. Bel, que assegura que tenia el suport tàcit d'altres companys, es mostrava satisfet ahir perquè els canvis “supleixen els defectes” que el feien sentir a disgust i permetran “una major separació d'espais institucionals”, tornant “als orígens com a candidatura transversal i no com a simple coalició de partits”. L'independent negava que fos cap “qüestió personal”, i treia importància al fet que ell formi part o no de l'òrgan renovat. “La proposta de composició la farà la direcció executiva, i si em proposen ser-hi, hi seré”, indicava. En tot cas, Bel justificava que sorgeixin discrepàncies per la complexitat de la fórmula de Junts pel Sí i la magnitud de l'objectiu final, i negava que en cap moment hagi “estat en perill” la unitat d'acció.