POLÍTICA
BARCELONA - 11 març 2018 2.00 h

Puigdemont insta a fer de JxCat una nova eina política

 Apel·la a la transversalitat i a la unitat d’aquest moviment per deixar enrere “l’autonomisme passat de moda”

 Refermen l’aposta pel candidat Sànchez i el PSC torna al TC perquè s’activi el rellotge

EMMA ANSOLA - BARCELONA

Nova reunió de treball de Junts per Catalunya, aquesta vegada fora del seu espai habitual, el Parlament de Catalunya. Un àmbit que, precisament ahir, el candidat de la formació, Carles Puigdemont, va convidar a traspassar fent ús de la “unitat, generositat i transversalitat” que caracteritza aquest moviment. L’objectiu ara és convertir-lo en una nova eina política que serveixi per “deixar enrere l’autonomisme passat de moda”. Al cap dels assistents en la trobada celebrada a Vilafranca del Penedès hi ha les eleccions municipals del 2019.

Aquest és el missatge que els va adreçar el president Carles Puigdemont per videoconferència en una jornada en què també van intervenir els portaveus del que a hores d’ara és únicament un grup parlamentari de la cambra catalana. Elsa Artadi i Eduard Pujol van explicar en quin estat es troben les negociacions, així com la documentació que aquesta mateixa setmana es va adreçar a ERC i la CUP. Bona part de la sessió es va dedicar també, segons diverses fonts del grup, a defensar el candidat de la formació, Jordi Sànchez, per poder ser investit president de la Generalitat, malgrat la negativa del magistrat Pablo Llarena a deixar-lo sortir de la presó. En aquest sentit, els dirigents de la formació van voler destacar que el principal escull que impedeix investir-lo és l’aparell de l’Estat. De fet, les crítiques a la posició judicial van ser les úniques que es van poder sentir en una reunió en què els assistents també tenen els ulls posats en el que pugui dir el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a partir de dilluns, quan els advocats de Sànchez hi registren una demanda de mesures cautelars en resposta a la negativa de Llarena.

Ahir, però, ja van sorgir les primeres veus que consideren poc probable que la petició al TEDH prosperi, ja que fins ara els pocs casos que s’han acceptat a tràmit són aquells en què la vida del denunciant està en risc. El president del PSC, Miquel Iceta, també es va afegir ahir a l’escepticisme respecte a aquesta via de denúncia.

Poca confiança en la UE

En aquesta línia, Puigdemont també es preguntava ahir “per què no hi ha una resposta política a Europa”, i “fins on cal arribar” perquè els estats membres de la UE reaccionin. Per Iceta, en canvi, la petició al TEDH no prosperarà perquè no ha esgotat les vies de la justícia espanyola abans de trucar a Europa i en aquest cas Sànchez encara podria apel·lar al Suprem contra la mateixa decisió del magistrat Llarena.

D’altra banda, Iceta ja va anunciar que dilluns mateix el seu grup tornarà a registrar una segona petició al Tribunal Constitucional perquè dictamini com i quan es pot posar en marxa el rellotge que marqui els tempos per avançar cap a una investidura efectiva o la convocatòria automàtica d’eleccions després que divendres el president del Parlament, Roger Torrent, tornés a suspendre el ple en espera ara del TEDH. “Els independentistes continuen entestats en una via que va fracassar i no sortim d’aquest cercle tancat”, va denunciar el socialista.

El portaveu d’ICV, Ernest Urtasun, també va exigir a ERC i JxCat que deixin de “lluitar entre ells” i que formin un govern per restituir les institucions. “Catalunya no es mereix aquest espectacle”, va dir durant la intervenció en la conferència nacional d’ICV, en què es va continuar apostant per la confluència i per un desplegament organitzatiu i territorial “fort” per a Catalunya en Comú.

L’ANC insta a reclamar la República avui al carrer

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va celebrar ahir l’última reunió de l’actual secretariat nacional, que el cap de setmana vinent afronta la seva renovació. La trobada va servir per fer una crida a la participació en la manifestació convocada avui a Barcelona per exigir al futur govern de la Generalitat que defensi i que implementi la República. Amb el lema República ara!, la cita és al passeig Colom. El vicepresident, Agustí Alcoberro, confia que el TEDH permeti tirar endavant la investidura de Jordi Sànchez i assegura que era necessari adreçar-se a aquest tribunal ateses “les circumstàncies en què es troba el candidat, perquè són clarament d’indefensió”, va denunciar.