LA CLAU

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Barcelona i el procés

@JuanchoDumall


DILLUNS, 11 DE MAIG DEL 2015

Si les eleccions municipals del pròxim dia 24 són contemplades com una primera volta de les catalanes del 27 de setembre -que el president Mas va presentar, al seu torn, com la mare de totes les batalles- les dades que avui aporta l'enquesta del GESOP sobre el municipi de Barcelona deuen resultar descoratjadores per als dos partits impulsors del full de ruta sobiranista, CiU i ERC.

Vegem. Trias guanyaria, cosa que no és poc, amb 10/11 regidors, però amb un modest 22,6% dels vots (cinc punts i mig menys que fa quatre anys). Esquerra, per la seva part, quedaria relegada al sisè lloc, un resultat paupèrrim, tot i pujar del 5,5% dels sufragis del 2011 al 10,2%. Això significa que la suma de CiU i ERC dóna un percentatge del 32,8% (33,7% el 2011). És a dir, en el terreny nacional, i tot i la impressionant mobilització dels últims anys, CiU i ERC es quedarien on estaven: en aproximadament un terç dels vots a la capital de Catalunya.

És cert que les eleccions municipals tenen una dinàmica pròpia i que possiblement no estan tan tenyides pel debat de la secessió. Però no deixa de ser destacable que les dues formacions (tres, si comptem la CUP) que aspiren a una independència exprés (18 mesos a partir de les eleccions plebiscitàries del setembre) reuneixen un resultat tan mediocre a la capital.

Paral·lelament, les tres forces que han estat clarament d'esquena a l'anomenat procésel PP, Ciutadans i el PSC, sumen ara, sempre segons l'enquesta del GESOP, el 39,2% dels vots (40,6% fa quatre anys). Però a aquesta dada hi hem de juxtaposar el 18,9% de vots que obtindria Barcelona en Comú, la candidatura d'Ada Colau, que sense ser bel·ligerant amb el procés sobiranista, no està en el full de ruta pactat per Mas Junqueras.

Fragmentació

És previsible que les forces sobiranistes obtinguin bons resultats en les comarques menys urbanes. Però una de les preguntes que planteja el sondeig que avui publiquem és si una Barcelona amb una opinió política tan fragmentada pot empènyer el carro de l'Estat propi
.