MARÇAL SINTES

Periodista

Txutxes electorals (2)

@sintesolivella


DILLUNS, 11 DE MAIG DEL 2015

La «debilitat» de Trias. Els convergents estan encantadíssims amb les ulleres de Trias transmutades en icona electoral. Felicitats al publicitari que els va vendre l'ocurrència. En l'inici de campanya al Guinardó n'hi havia a palades. Mas va arengar amb força la tropa i l'alcalde es va permetre una efusió de viril tendresa: «El president és la meva debilitat», va confessar davant un públic entre sorprès i encantat.

¿Colau alcaldessa? L'últim sondeig del CIS, que va augurar la victòria d'Ada Colau a Barcelona, no sembla haver desanimat CiU. Deuen pensar, pot ser que amb encert, que com més creïble resulti el triomf de l'antiga líder antidesnonaments, més fàcil serà atraure els votants moderats. Si l'alternativa fos el PSC o fins i tot ERC, això resultaria més complicat.

Escòcia. En les eleccions del Regne Unit els sondejos han tornat a fracassar. Menys a Escòcia, on l'Scotish National Party ha arrasat de forma aclaparadora. ¡Quanta enveja produeix a Catalunya la unitat i determinació dels escocesos!

Sense propostes. El populisme de la campanya de Colau comença a empatxar. El vídeo de la rumba -El run run- de la senyora, que s'ha fet viral a les xarxes, és l'últim botó de mostra. Però per a vídeo viral, millor i més instructiu resulta el que ens recorda (Desmontando a Ciudadanos) qui són i d'on vénen Albert Rivera i els seus mariachis.

Wert i Pibernat. Nova ofensiva contra el català. La qüestió que fa esgarrifar no és si el castellà ha de ser vehicular en alguna assignatura, sinó l'odi granític al que és català que inspira aquests atacs, que aquesta caricatura anomenada Wert (que bé podria ser germà de Montgomery Burns, el cap de Homer Simpson) tan fabulosament encarna. També desprenen odi les piulades de Marina Pibernat  -«derechona catalufa» i «escoria», va dir a CiU-, que ha abandonat la llista per Girona d'ICV-EUiA. El guerracivilisme agermana radicals de dreta i esquerra.

Iglesias i el català. Amb la qüestió del català va patinar Pablo Iglesias a Rac1. L'aspirant a governar el Regne va dir que no sabia res sobre la unitat del català (dissabte va rectificar). Això sí: està convençudíssim que si Podem governa els catalans es moriran de ganes de quedar-se.

Trens i trens. Que la Renfe subvencionés (amb el 50%) els viatges per a anar a un acte de Societat Civil deu ser, en la ment de l'espanyolisme desenfrenat, molt normal. Igual que ho deu ser que el Govern perseguís amb querelles els alcaldes que el 2012 van contractar trens per a la Diada (els bitllets dels quals els manifestants van pagar religiosament)
.