LA CRÒNICA

Llistes i fantasmes

11/05/15 02:00 QUIM DOMINGO

A les comarques gironines els partits polítics (CiU, PSC, ERC, PP, ICV i la CUP) presenten les mateixes candidatures que l'any 2011. La diferència rau en el fet que alguns partits, especialment el PSC i ICV, en presenten moltes menys. En canvi, ERC i la CUP les augmenten considerablement. Hem de destacar la presència de MES i Avancem, formacions que parteixen de la sortida de militants del PSC. En aquestes eleccions municipals tindran presència, ja sigui associats a altres partits, (CiU i especialment ERC), o bé anant soles. MES tindrà candidatures pròpies en 31 municipis i Avancem, en 9. A la comarca de la Selva, formacions independents (Independents de la Selva) es presentaran en 10 municipis. No podem oblidar les diverses candidatures pròpies de pobles i ciutats. No faig esment de les candidatures de Podemos, de Ciudadanos i de PxC, perquè no tenen cap implantació a les nostres comarques.

Mai fins ara s'havien presentat tantes llistes. Mai Girona havia tingut 12 llistes, ni 10 Salt, Santa Coloma de Farners o Lloret de Mar.

A Roses hi ha 9 candidatures. A Figueres, “només” 8. Ens preguntem: si tan desprestigiada està la política, com és que tantes persones hi volen accedir? Per cert, el PSC i ICV s'han plantejat per quina raó han presentat moltes menys candidatures a les comarques de Girona?

Enquestes.

El dissabte 2 de maig i el diumenge 3, La Vanguardia feia públic un sondeig encarregat pel rotatiu. El dissabte titulava a portada que el no a la independència superava el sí en 4 punts. El diumenge, també a portada i a tota plana, titulava que CiU i ERC s'allunyaven de la majoria absoluta. Però si analitzem els resultats, l'enquesta ens dóna que, agafant els mínims dels tres partits independentistes CiU, ERC i la CUP, obtenen 71 diputats (majoria absoluta) i si agafem els màxims, arriben a 74. Ara, en el Parlament, aquest tres partits tenen 74 escons. On és la gran baixa de l'independentisme que suposa la portada del diari? Costa molt poc de dir les veritats a mitges o, fins i tot, directament manipular. Tots aquest resultats són fruit de 1.000 entrevistes a tot Catalunya. A Girona s'han fet 175 entrevistes telefòniques addicionals. En són fiables, els resultats? Em pregunto: si la mateixa enquesta fos encarregada pel PuntAvui o per l' Ara, els resultats haurien estat iguals? La cuina i els fogons serien els mateixos? Sense por d'equivocar-me, crec que no.

Fantasmes.

Difícilment trobarem unes eleccions en què els partits hagin presentat tants de candidats que no viuen a la població o ciutat, que ni la coneixen i que alguns fins i tot són de fora de Catalunya. Ens hem de preguntar per què passa això. Per què aquesta praxi de llistes fantasma ha proliferat tant, especialment entre el PSC i el PP? Les raons són molt clares. En primer lloc, per dir que han presentat tantes llistes; després, perquè cada vot compta per formar els consells comarcals; després, perquè cada regidor pot ser decisiu per formar les diputacions; i finalment, perquè cada vot rep una retribució econòmica. Aquestes són les veritables raons i no les del senyor Millo, segons les quals la gent dels pobles no es volen presentar perquè se senten pressionats i coaccionats, ni les del senyor Lucena, segons les quals tots els pobles tenen les pròpies opcions polítiques. Quin despropòsit i quina vergonya. De fet, és un insult a la democràcia i a la intel·ligència.

Darrera actualització ( Dilluns, 11 de maig del 2015 02:00 )