OPINIÓ
11 maig 2017 2.00 h

Les urnes perjudiquen la democràcia?

El ministeri fiscal ha anunciat que es querellarà contra el govern per l'inici del procés de selecció de les empreses que aspirin a proveir urnes per als processos electorals i les consultes ciutadanes. És un anunci sorprenent, ja que la fiscalia presentarà la querella perquè sospita, però no ho sap del cert, que aquestes urnes s'utilitzaran en un referèndum prohibit pel Tribunal Constitucional d'Espanya. Cal insistir: no hi ha cap prova que les urnes s'hagin de fer servir en una consulta que una restrictiva lectura de la Constitució transforma en delicte. Un cop més, la fiscalia insta a jutjar intencions. Aquí n'hi ha prou amb una sospita per iniciar un procés judicial.

Dit això, l'eventual querella de la fiscalia no deixa de ser una brillantíssima metàfora de com s'entén la política a Espanya: com que no es vol dialogar –Mariano Rajoy ho va demostrar ahir mateix–, com que no es vol resoldre amb negociació el que és una qüestió política, com que només s'admet una determinada interpretació de la democràcia, es força la fiscalia a presentar una querella per la compra d'urnes. És a dir, una querella per adquirir un instrument que fa possible la lliure expressió de les aspiracions polítiques d'un poble.

L'Estat ha perdut moltes batalles comunicatives en relació amb Catalunya, i també va pel camí de perdre aquesta. Com justificarà davant dels socis europeus la prohibició d'urnes? Utilitzarà l'hilarant argument que potser són l'arma d'un delicte? Quin delicte, voldran saber els països occidentals que –ells sí– són democràcies consolidades? Les respostes seran, amb tota seguretat, de vergonya aliena. El govern ha de fer saber aquests fets al món.