Dies de brúixoles

No només Unió determinarà diumenge el seu full de ruta en la qüestió nacional Procés Constituent decidirà entre anar amb la CUP o Podem

  RAFA JULVE / BARCELONA

  DIJOUS, 11 DE JUNY DEL 2015

  Dies de brúixoles

  Teresa Forcades.

  Des que Artur Mas va popularitzar a Catalunya l'expressió «full de ruta», la quantitat de documents cap a un horitzó o un altre que han firmat partits i entitats donaria per talar uns quants arbres. Aquest cap de setmana, per seguir amb la travessia, no només Unió Democràtica fixarà el seu rumb en la qüestió sobiranista. Procés Constituent, partit que té com a «impulsors» la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, celebrarà diumenge una assemblea general en què el posicionament davant el debat sobre la independència tindrà un espai predominant.

  La mateixa Forcades es va postular per encapçalar una candidatura unitària de cara a les eleccions del 27 de setembre en què confluïssin el seu partit i altres forces de l'esquerra alternativa com Podem, ICV, EUiA i també la CUP. No obstant, un corrent crític de Procés Constituent va sortir ahir a la palestra per qüestionar aquesta estratègia i plantejar una altra brúixola.

  La proposta de Podem sobre les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya es basa a redactar una nova Carta Magna que accepti un referèndum d'autodeterminació perquè els catalans decideixin. La de la CUP, en canvi, assenyala directament cap a la independència. Per això la plataforma Constituents per a la Independència Rupturista i el Canvi Social -així s'han batejat els crítics- descarta una aliança amb Podem i busca només l'entesa amb el partit de David Fernàndez.

  «Sense independència no hi ha possibilitat de posar en marxa un procés constituent de Catalunya, senzillament perquè és impossible que l'Estat espanyol l'accepti, i el procés sobiranista no pot quedar subordinat a la voluntat del Govern d'Espanya que hi hagi en cada moment». Així de contundent es va mostrar un dels representants d'aquest corrent intern, Albert Royes. Segons aquest grup, en aquests moments ja hi ha uns 300 membres del partit que han subscrit el seu manifest, mentre que la proposta formulada per Forcades compta amb 150 firmes.

  Un altre desaire

  Per a pesar de la monja benedictina, que dilluns deixarà el convent de Sant Benet de Montserrat per dedicar-se plenament a la política, no va ser aquest l'únic desaire que va rebre ahir. També la secretària general de Podem, Gemma Ubasart, va diluir la seva proposta d'encapçalar una llista unitària i va rebutjar que Forcades pugui exercir el paper que va ocupar la futura alcaldessa Ada Colau amb Barcelona en Comú.

  «Crec que [el de Forcades] no és un lideratge tan indiscutible com el de l'Ada», va sentenciar Ubasart a Catalunya Ràdio. La dirigent del partit lila, a més, va coincidir amb el candidat a les primàries Albano Dante Fachin i va afirmar que no veu «replicable» una candidatura idèntica a la que es va gestar a la capital catalana per a les municipals. Podem manté oberta la porta a «confluir» amb altres forces, però partint de zero a l'hora de confeccionar la coalició per al 27-S. La mateixa secretària general, a més, va afirmar que veu molt difícil que la CUP pugui aliar-se amb ells en els pròxims comicis.