Esports

Tots amb el procés

Els candidats es comprometran per escrit a donar suport al full de ruta catalanista

Edició impresa Deportes | 11/07/2015 - 00:00h

Antoni López Tovar


El nivell de compromís amb el procés sobiranista de Catalunya pot deixar de ser un argument llancívol en les eleccions a la presidència del FC Barcelona. La setmana que ve tots quatre candidats firmaran, amb l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i la Plataforma Pro Seleccions, un manifest de suport a les iniciatives catalanistes amb vista a la manifestació de l'11 de setembre i les eleccions plebiscitàries del 27.

No es tracta d'una actuació derivada exclusivament del moment polític actual. A la campanya de les passades eleccions del club, el 2010, els candidats van firmar a la seu d'Òmnium Cultural un document de compromís amb la llengua, la cultura i el país amb el qual es van obligar a garantir que el Barça actués d'ambaixador de Catalunya en els desplaçaments internacionals, a crear les condicions per defensar la identitat nacional de Catalunya o a consolidar el català com a llengua d'ús habitual del club. Sandro Rosell va ser el primer a passar per Òmnium per estampar la seva firma.

La junta sortint considera que ha complert. "Com a club tenim la responsabilitat de donar suport al país, i no és ara, sinó des de fa temps. Aquesta directiva ho ha fet durant cinc anys i continuarà fent-ho si surt elegida el pròxim 18 de juliol. El Barcelona no fa política, fa país", va afirmar ahir Josep Maria Bartomeu durant un acte electoral en el qual va firmar un acord amb Plataforma per la Llengua. "Quan anem a l'estranger fem rodes de premsa en les quals parlem de Catalunya. Ho fem a Llatinoamèrica, als Estats Units, a l'Àfrica, a Europa i a Àsia. Parlem del moment del país i que Catalunya i el Barcelona sempre van lligats", va afegir l'expresident.

En la qüestió nacional, tots els candidats comparteixen l'argument que es resumeix en les paraules de l'exvicepresident Carles Vilarrubí: "El Barça no pot ser al cap de la manifestació, ha d'estar amb el poble català". Tots, tret potser de Laporta, partidari de concedir al club el rol d'agent actiu en el procés de Catalunya. Jan pretén que el partit del 18 de juliol tingui només dos contendents. Ahir va tornar a demanar la dissolució de les candidatures dels entusiastes Agustí Benedito i Toni Freixa. O això o que s'ajuntin amb la seva per sumar forces contra Bartomeu. "Si jo tingués la intenció de vot que tenen Benedito i Freixa i compartís la proposta d'una determinada candidatura, li donaria el meu suport. Si no hi ha possibilitats que guanyin, no crec que estiguin fent el que correspon", va recriminar, encara que el termòmetre de les firmes no marca unes diferències abismals entre les propostes alternatives. Benedito, que va ser segon el 2010 i va superar clarament el delfí de Laporta, Jaume Ferrer, el desesperen les maniobres per bipolaritzar els comicis, que considera una falta de respecte als candidats i els socis. "Crec que tot em va a favor, ningú no em discutirà que 8.044 socis del Barça van votar Benedito fa cinc anys i no s'han mort, n'hem perdut ben pocs", argumenta. Segons els seus comptes, en aquests moments supera els 12.000 vots. Calcula que si aconsegueix 4.000 suports més a la recta final de la campanya podria arribar a ser president.

Tampoc Freixa, a qui Laporta defineix com a "submarí de Bartomeu", no està pas disposat a abandonar la cursa electoral o a oferir el seu suport a un altre candidat. L'exdirectiu està desenvolupant una campanya original, forjada a còpia de propostes i amb els noms en segon pla, i encaixa prou bé en el vestit de tercera via que vol vendre. Al·lega que el seu programa no coincideix amb el de la resta.

Bartomeu, amb un bon avantatge en les enquestes, no vol sorpreses en forma d'aliances forçades: "El més bo per al Barça seria que hi hagués com més propostes millor".