ARTICLES
11 juliol 2015 2.00 h

VUITS I NOUS

La llista civil

MANUEL CUYÀS

L'avantatge de les llistes electorals normals és que no hi conec ningú, tret dels que ocupen els primers llocs i encara no personalment. L'inconvenient de la llista “civil” proposada per concórrer “unitàriament” a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre és el que els coneixeré a tots, també personalment. Hi ha qui sosté que fóra bo que en qualsevol elecció els candidats a diputats o a regidors tinguessin un contacte íntim amb els electors. Que te'ls trobessis a mitja tarda a casa amb la intenció de prendre el te. Què volen que els digui. Hi ha gent molt pesada i invasiva que després no saps com fer fora i que no se'n van per molt que posis una escombra girada del revés darrere la porta. Jo aquests m'estimo més mantenir-los a distància i anar-los a votar pel simple fet que tinc confiança en les sigles que representen. Si un dia els necessito ja aniré a casa seva a exposar-los les meves queixes o les del veïnat. Les llistes obertes són en teoria molt beneficioses, no dic que no, però coneixent els meus coetanis de vegades valen més les tancades i barrades

Per això m'inquieta la llista “civil”. Segons els noms que la conformin, que ja els veig venir, aniré a votar-la decidit i a cegues? Mira que conec les ambicions d'en Pau, el punt flac d'en Pere i les queixalades d'en Berenguera... Però bé, abans de deixar-me dominar per la meva misantropia creixent manifesto que sigui quina sigui la llista l'aniré a votar per esperit patriòtic i perquè estaré d'acord amb seu punt bàsic.

Ara: com es confeccionaran aquestes llistes? En Pau, que ja hem dit que és ambiciós, acceptarà anar per darrere d'en Pere i serà immune als cops de colze d'en Berenguera? Aquella estrella de la televisió, aquell futbolista del Barça o de l'Espanyol o aquell cuiner han d'obrir o han de tancar la llista? A l'hora de fixar les candidatures “normals” aquests conflictes també es presenten, però sempre acaba imposant-se l'autoritat de qui les encapçala, que acostuma a ser el president o el secretari general del partit ¿Qui tindrà en la llista civil l'autoritat? En Jordi Sànchez de l'ANC? La Muriel
Casals d'Òmnium? No els nego capacitat d'imposar-se, però sempre hi ha l'ego d'en Berenguera. O de la Berenguera. S'haurà de fer per sorteig?

Hem anat a la llista civil, perquè alguns dels nostres polítics no han acceptat el lideratge de l'altre, sobretot d'Artur Mas, el líder natural. La gent ho ha vist, ho ha censurat i ha decidit constituir-se en llista civil al marge dels polítics. Ara té el repte de superar els vicis d'aquests i les seves misèries. Ho aconseguirem, si som pastats igual?