POLÍTICA
BARCELONA - 11 juliol 2017 2.00 h

Campanya a xarxes i mòbils contra els atacs a l’1-O

 Òmnium denunciarà per missatgeria la judicialització, la guerra bruta i els obstacles al referèndum

 Fins divendres es projectarà ‘Las cloacas de Interior’ a 100 poblacions del país

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Òmnium farà al llarg de les pròximes setmanes una campanya per xarxes socials i telèfons mòbils en defensa del referèndum de l’1 d’octubre en què denunciarà els atacs i els obstacles a la iniciativa, però també la judicialització i la conspiració contra els sobiranistes en el conflicte català. Crida a la democràcia és el títol d’aquesta campanya massiva per missatgeria mòbil que no se centrarà en la reivindicació del sí amb vista a l’1-O, sinó en la defensa de la votació contra totes les iniciatives que impulsarà el govern espanyol per impedir que es dugui a terme.

Començarà amb la difusió del documental de la productora Mediapro Las cloacas de Interior a més de cent poblacions catalanes, incloent-hi totes les capitals de comarca, tant en cinemes i teatres com en places públiques, ateneus, casals i seus d’entitats.

Per això, ahir, el president de l’entitat, Jordi Cuixart, defensava en la presentació que la campanya anirà molt més enllà d’Òmnium perquè es farà en col·laboració amb entitats d’arreu. Un dels assistents a la presentació de la campanya, el responsable de Mediapro, Jaume Roures, defensava que, revelant l’existència d’estructures paral·leles dins de l’Estat que “fustiguen enemics polítics o econòmics” amb diners públics, es fa evident que en la democràcia espanyola “el que és just i el que és legítim no sempre coincideixen” i que el problema és la manca de tradició democràtica: “El senyor Fernández Díaz no hauria durat ni cinc minuts en un altre país europeu.” L’exalcalde de Barcelona i una de les víctimes de la conxorxa al si del ministeri de l’Interior, Xavier Trias, hi afegia que “el que passa és que no passa res. Sánchez Camacho, Fernández Díaz i Jorge Moragas continuen als seus llocs”.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, denunciava que el govern espanyol no té escrúpols per “aniquilar” políticament el que representen el 10-J –la primera gran manifestació de rebuig de la sentència del Constitucional sobre l’Estatut– i el 15-M perquè “posen en contradicció el règim del 1978” i avisava que seria “negligent” no aprofitar la “maduresa amb què ha començat la revolta a Catalunya”.

“Junts i alhora”

L’activista i exdiputat de la CUP David Fernàndez també reivindicava la unitat dels partidaris del referèndum: “Ens en sortirem a la caputxina, junts i alhora. Decidim o ens decideixen.”

Per la seva banda, el republicà Joan Tardà creu que, amb el referèndum català, “la democràcia i la ciutadania espanyola se la juguen”. En darrer terme, l’antropòleg i militant d’EUiA Manuel Delgado reivindicava la “dimensió antifeixista” del desafiament que representa el referèndum perquè, més que el plebiscit o la independència, està en joc la democràcia.

Interpel·lats pel recel de Catalunya en Comú a participar activament en l’1-O, Sabater va recordar que “l’enemic del dret de decidir no són els comuns”, Tardà es va mostrar convençut “que el punt de trobada de tots serà la participació” i Delgado va dir que “si s’ensumen que la mobilització al carrer es pot convertir en energia històrica, no fallaran”.

LES FRASES

El que és just i el que és legítim no sempre coincideixen a l’Estat, on no hi ha tradició democràtica
Jaume Roures
DIRECTOR GENERAL DE MEDIAPRO
El que passa és que no passa res. Sánchez Camacho, Fernández Díaz i Moragas continuen
Xavier Trias
EXALCALDE DE BARCELONA
L’Estat vol aniquilar el que representen el 10-J i el 15-M, sense escrúpols, sense estalviar mitjans
Dolors Sabater
ALCALDESSA DE BADALONA
La democràcia espanyola se la juga. També comportarà patiment per als ciutadans espanyols
Joan Tardà
DIPUTAT D’ERC AL CONGRÉS
Tinc la convicció que, en el fons, no és la independència ni l’1-O el que està en joc, sinó la democràcia
Manuel Delgado
ANTROPÒLEG I MEMBRE D’EUIA