POLÍTICA
BARCELONA - 11 juliol 2017 2.00 h

Colau mira de refer ponts amb l’1-O sense concrecions

 L’alcaldessa mostra la predisposició de “posar facilitats” a un referèndum que continua veient només com “una mobilització”

 Fachin anuncia que votarà no però crida a acudir a les urnes

A. BALLBONA / F. ESPIGA - BARCELONA

Els comuns intenten refer ponts amb el sobiranisme després de la trencadissa provocada per la seva decisió de donar suport a l’1-O entès només com una mobilització no vinculant i no cridar, per ara, a participar-hi. Això sí, continuen mantenint l’equidistància calculada respecte al referèndum. En aquesta línia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va garantir que “si hi ha una mobilització o el que sigui” posaran “totes les facilitats”. Tot i que hi va haver interpretacions d’aquestes paraules en el sentit que propiciaria que s’obrissin els col·legis i es posessin les urnes, Colau en cap cas va pronunciar un compromís explícit sobre el tema.

Com van fer ahir diversos portaveu dels comuns en declaracions a diferents ràdios, l’alcaldessa i líder dels comuns va mostrar la seva “predisposició d’anar a votar” l’1-O. Però tampoc es va pronunciar més enllà d’això, adduint que “ara no hi ha convocatòria” oficial del referèndum. “Amb la informació que hi ha tenim dubtes que es pugui fer un referèndum efectiu”, va recalcar. I per llimar asprors amb els partits independentistes va llançar una altra afirmació, que també va sonar a avís: “Sigui el que sigui l’1-O, el dia 2 tots els sobiranistes haurem de seguir treballant junts, per tant, fora bo ser respectuosos i empàtics.”

S’ha de recordar que un informe municipal provisional del consistori barceloní alerta de les conseqüències que tindria per als funcionaris implicar-se en un referèndum no autoritzat. A això, a més, cal sumar-hi els equilibris que ha de fer Colau per mantenir l’estabilitat en el sí del govern, amb el PSC, que no vol ni sentir a parlar d’urnes l’1-O, però també amb regidors d’ICV.

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va defensar les seves “ganes de votar en un referèndum”, per bé que va admetre que hi ha persones dins del seu partit que no acudiran a l’1-O. A més, va demanar al govern que passi de la “fase de declaracions a una de més concreció” sobre els interrogants de la convocatòria. El secretari del partit, Joan Josep Nuet, i la coordinadora de Comunicació, Elisenda Alamany, també van mostrar la predisposició per votar, sense anar més enllà. La manera com s’ha fet la llei del referèndum i la consideració que les polítiques de la Generalitat no han estat “per a la majoria de la gent” són altres peròs que hi van posar.

Mentrestant, la direcció de Podem a Catalunya i el Podem estatal continuen amb la seva guerra particular. El líder dels liles catalans, Albano Dante Fachin, va anunciar que ell sí que cridarà a votar l’1-O i que “molt probablement” votarà no. El líder estatal, Pablo Echenique, es manté alineat amb les tesis dels comuns –i no de la direcció catalana de Podem– i ahir va valorar les paraules de Colau, dient que no té inconvenient que posi “caixetes” per l’1-O. Echenique va rebaixar a “decisió administrativa” el fet que Barcelona acabi obrint col·legis per la consulta. Sobre la crida a la participació feta per Fachin, Echenique el va reprendre dient que hauria de convocar una consulta entre els inscrits i no només entre els cercles.

LES FRASES

Quan hi ha hagut urnes sempre he tingut una gran disposició
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
Donar-hi suport obrint portes i posant caixetes sobre les taules no té gravetat
Pablo Echenique
SECRETARI D’ORGANITZACIÓ DE PODEM
La llei del referèndum s’ha fet ràpidament i té un pròleg i una explicació dubtosos
Xavier Domènech
COORD. DE CATALUNYA EN COMÚ
Molts de nosaltres no observarem això des del sofà sinó que hi serem presents
Joan Josep Nuet
SECRETARI DE CATALUNYA EN COMÚ I LÍDER D’EUIA
Esperem que els votants dels comuns s’arrenglerin amb la immensa majoria de votants
Jordi Xuclà
COORD. DEL PDECAT AL CONGRÉS
Ens toca als partits decidir si estem al costat de la democràcia o de l’‘statu quo’
Sergi Sabrià
PORTAVEU D’ERC
Els comuns tenen dret de tenir les seves pròpies posicions i marcar el seu ritme
Ferran Pedret
PORTAVEU ADJUNT DEL PSC AL PARLAMENT
Els partits constitucionalistes hauran de decidir si fan costat a C’s o deixen que governi ERC
Inés Arrimadas
PORTAVEU DE CIUTADANS

ERC fa un toc als comuns de cara al futur

ERC va advertir els comuns que la seva posició sobre el referèndum condicionarà els pactes de govern actuals i futurs en totes les institucions. Tot i així, el seu portaveu, Sergi Sabrià, es va mostrar convençut que els votants de Catalunya en Comú acudiran a votar l’1-O. “Per nosaltres, el resultat és vinculant, i això ho farà la força de la gent i dels resultats”, va reiterar. El PDeCAT, per la seva banda, va “celebrar” que Colau anunciés “facilitats” per l’1-O, tot i que considera que ho acabarà fent per “arrossegament i no per convicció”. El coordinador dels exconvergents al Congrés, Jordi Xuclà, va instar els comuns que “entenguin el moment històric i extraordinari” que viu el país.

La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va advertir els comuns dient-los que “l’ambigüitat va bé si es pensa en clau electoral, però ara no es pot estar per ambigüitats”. A més, va assegurar que havien “decebut” molts catalans amb la seva posició sobre el referèndum.