POLÍTICA
BARCELONA - 12 juliol 2017 2.00 h

El TSJC manté el cas penal contra Borràs per les urnes

 El tribunal afirma que “hi ha indicis” que el govern ha realitzat accions “concatenades”per dur a terme el referèndum

 Munté critica la decisió judicial i no detalla com s’adquirirà el material

M. PIULACHS - BARCELONA

La investigació penal per l’intent de la compra d’urnes per al referèndum contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l’exsecretari de general del seu departament, Francesc Esteve, es manté viva al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La sala civil i penal del TSJC en una resolució, datada el 6 de juliol passat i difosa ahir, subscriu els arguments de la fiscalia, que Borràs i Esteve podrien haver comès els delictes de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), prevaricació i malversació de fons públics i no accepta arxivar la investigació tal com li demana la defensa dels integrants del govern. És per això, que la consellera de Presidència, Neus Munté, va criticar ahir la decisió judicial de seguir amb la investigació contra la consellera i la seva antiga mà dreta, però va evitar concretar com es durà a terme la compra d’urnes.

En la resolució, el TSJC reitera que en l’admissió a tràmit d’una querella només cal que aquesta sigui versemblant i que en la investigació s’aclarirà si s’han produït actes il·lícits. Tot i això, el tribunal replica a la queixa de Borràs que és una querella “preventiva”. Li recorda que en l’ordenament jurídic espanyol “hi ha actes preparatius punibles”, i que “el principi preventiu del dret busca, en termes generals, anticipar i prevenir problemes legals i litigis”.

El tribunal hi exposa que, el fet que la Generalitat no disposi d’urnes, “en res desdiu la realitat objectiva de la providència del 4 d’abril passat del TC vers el recurs d’inconstitucionalitat de les partides vinculades a despeses del referèndum”. Hi remarca que aquesta providència “advertia els membres del govern, entre ells Borràs, del seu deure d’impedir o paralitzar tota iniciativa que suposés eludir la suspensió, especialment contractes administratius”. Hi afegeix que “només cinc dies després” de la resolució del TC es va signar l’acord marc d’Esteve i, un mes més tard, el president Puigdemont va anunciar la data i la pregunta del referèndum. Per tot això, el TSJC sosté que hi ha indicis que estan produint-se “fets concatenats” de desobediència al TC. I precisa que l’acord marc és una resolució administrativa que podria infringir el mandat del TC, però no diu res que el concurs va quedar desert.

El web Garanties.cat, impulsat per Junts pel Sí, va anunciar la setmana passada que el govern ja havia iniciat la compra “directa” d’urnes –sense concurs–, però ahir la portaveu Munté no va confirmat aquest extrem, segons informa Efe. Va insistir que “l’1 d’octubre hi haurà urnes i paperetes” i va remarcar que existeixen diferents “fórmules” per obtenir el material.

LA FRASE

El fet que la Generalitat no tingui urnes, en res desdiu la providència del 4 d’abril passat del TC
Sala civil i penal TSJC
RESOLUCIÓ

La malversació, temptativa

La fiscalia va ser molt dura en demanar al TSJC que no arxivés la investigació penal contra la consellera Borràs, però alhora també va admetre que el delicte de malversació de fons hauria estat comès en grau de temptativa. Aquest delicte és l’únic que implica penes de presó, que van dels tres als sis anys, i la temptativa implicaria un càstig en la banda baixa.

D’ altra banda, el TSJC manté el cas de la compra d’urnes com a “investigacions indeterminades”, les 19/2017, una qualificació que els jutges donen a investigacions de querelles massa verdes o que dubten de la seva tipicitat penal. El que és habitual és dictar “diligències prèvies”. Ja ha passat un mes.