POLÍTICA
LONDRES - 11 juliol 2018 2.00 h

El 20-S arriba a Westminster

 La parella de Cuixart i la filla de Forn compareixen davant d’un grup interparlamentari

 Exposen la situació que viuen els seus familiars

DANIEL POSTICO - LONDRES

La companya de Jordi Cuixart, la periodista Txell Bonet, i la filla de Joaquim Forn, Anna Forn, van denunciar ahir la situació dels seus familiars empresonats davant del grup interparlamentari sobre Catalunya (APPG), que es va constituir al Parlament de Westminster a principi del 2017. “Aquí s’estan estirant dels cabells de moltes coses que estan passant a Catalunya”, va comentar a El Punt Avui Esther Subirà, tresorera de l’ANC England, organitzadora de l’acte.

Forn i Bonet van presentar a Anglaterra l’Associació Catalana de Drets Civils, la plataforma dels familiars per unir forces. “Volem que se sàpiga que els companys i familiars dels presos polítics i exiliats ens estem movent per accident perquè als nostres companys, sobretot els que estan empresonats, se’ls ha privat de la veu i convertit en invisibles”, explica Txell Bonet en una entrevista prèvia des del modest hotel on s’està a Londres.

Bonet ja va assistir a les sessions regulars de les Nacions Unides el mes de març, on va centrar el discurs en la vulneració dels drets dels infants amb la repressió contra Catalunya. Després va ser a Berlín per exposar el moviment en boca de les dones. I en un fòrum a Amsterdam amb presos del franquisme. “Moltes coses petites juntes en poden fer una de gran”, diu convençuda. “Mai sabem per on poden venir els canvis i per on es poden obrir les portes.”

En la seva presentació, ahir, va fer un resum dels esdeveniments dels últims mesos. Va parlar també del documental 20-S. “La tesi és com en un aparent estat de dret, amb dret de manifestació i llibertat d’expressió, hi ha un relat judicial amb el qual col·laboren la Guàrdia Civil i la Policia, per convertir un acte pacífic en un acte delictiu, i el meu company [Jordi Cuixart] i Jordi Sànchez acaben acusats de sedició i de rebel·lió”, comenta Bonet. I afegeix: “Aquesta mateixa estratègia de convertir actes democràtics en violents és la que s’ha aplicat també en l’1-O.”

“Em sobta veure la manca de divisió de poders i com està de polititzat el sistema judicial espanyol”, va confessar el president del grup, Hywell Williams, diputat dels nacionalistes gal·lesos del Plaid Cymru. Després Forn i Bonet van assistir al “sopar groc” organitzat per l’ANC amb la comunitat catalana londinenca.


POLÍTICA
11 juliol 2018 2.00 h

POLÍTICA

Suport als presos del Partit Quebequès

REDACCIÓ

Els dirigents del Partit Quebequès François Gendron i Carole Poirier van expressar ahir el seu suport als presos catalans. “És totalment inadmissible l’empresonament de càrrecs elegits per les seves idees polítiques”, va dir Poirier en una trobada amb el president del Parlament, Roger Torrent. “Democràcia és tenir el dret a la llibertat d’opinió i de defensar l’autodeterminació del teu poble”, va defensar la diputada, que va tenir paraules de record sobretot per a l’expresidenta Carme Forcadell. Torrent, que va agrair les mostres de solidaritat i que va apostar per reforçar els “llaços de solidaritat”, s’havia trobat la vigília amb el president de l’Assemblea Nacional del Quebec, Jacques Chagnon, amb qui van coincidir en la necessitat d’una “negociació política” i en la defensa dels drets i les llibertats, per bé que el quebequès va dir que la situació a Catalunya és “diferent” de la que va permetre fer dos referèndums allà.