POLÍTICA
BARCELONA - 11 agost 2017 2.00 h

Cap a una Diada d’excepció

 L’ANC prepara l’11-S sense donar per tancat el contingut davant la incògnita de l’actuació del govern espanyol

 No descarta afegir una crida d’emergència a l’avui prevista reivindicació del sí

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

La Diada d’enguany, d’aquí un mes, és excepcional no només perquè l’estratègia de l’independentisme la considera una prova de foc per abordar el referèndum de l’1-O a contracorrent de tots els instruments polítics i jurídics de l’Estat. Sobretot, i a diferència dels anys previs, el xoc de la majoria parlamentària catalana amb la legalitat constitucional espanyola es preveu per a aquest final d’agost i el xoc governamental, a principis de setembre. De la part catalana, data amunt, data avall, les cartes estan sobre la taula, però el govern espanyol no ha explicat com pensa impedir el referèndum que s’ha compromès a impedir. “Nosaltres tenim un full de ruta, però el del govern espanyol no el coneixem”, s’apunta des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per justificar que els detalls finals de la mobilització de l’11-S encara no estiguin enguany tancats.

L’estructura i la logística ja estan en marxa i, de fet, també el contingut polític previst, perquè la Diada ha de ser el tret de sortida multitudinari de la campanya del sí al referèndum –la convocatòria es promou com La Diada del Sí–. Els milers de manifestants dibuixaran enguany el signe + a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya i, d’est a oest, des del passeig de Sant Joan fins al carrer Casanova. Com cada any, l’acció principal es produirà a les 17.14 de la tarda, quan quatre grans pancartes de 16×16 metres recorreran la manifestació des dels extrems fins a la fila zero situada a la cruïlla dels dos grans carrers. Està previst que un sí gegant sigui el protagonista de les pancartes.

Però l’organització vol deixar oberta la seva capacitat de resposta a qualsevol actuació prèvia del govern espanyol contra el Parlament o el govern català. Així, es preveu la possibilitat que el sí no acabi sent l’únic protagonista de la crida o, fins i tot, que hagi de ser substituït per un altre eslògan d’emergència. Per això, la direcció de l’ANC no acordarà fins poc abans de la data aquest detall final ni la configuració de la fila zero a l’espai central –per exemple, no està decidit encara si hi haurà o no un escenari ni les dimensions que tindrà. Sigui quin sigui el contingut polític complet, l’acte principal de la manifestació es farà en aquesta fila zero central.

De moment, l’entitat confirma que unes 40.000 persones ja s’han apuntat als trams repartits per comarques i ja estan confirmats 700 autocars. Estan convençuts que tots els trams s’ompliran i fins es desbordaran.

LES XIFRES

40.000
persones
s’han inscrit en algun dels 49 trams distribuïts per comarques, segons informa l’ANC
200
membres
de l’Assemblea organitzen els preparatius de la Diada, 68 del Barcelonès encarregats de l’acollida
2.400
voluntaris
de l’entitat seran els encarregats del desenvolupament de la mobilització el mateix dia 11-S

Perímetre de seguretat, també inèdit fins ara

També serà una Diada diferent pel que fa a mesures de seguretat arran del nou mètode d’atemptat terrorista encetat el juliol de l’any passat a la ciutat francesa de Niça amb un camió de gran tonatge atropellant vianants. Encara que el dispositiu és competència dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana i no s’ha abordat en els contactes amb l’ANC, des de l’entitat es dona per fet que el “perímetre de seguretat” a tocar del passeig de Gràcia i el carrer Aragó serà més ampli que en les Diades anteriors i probablement es tallarà més d’un carrer adjacent. A més, l’entitat també creu que els cossos de seguretat determinaran zones més allunyades de la multitud per aparcar els prop de 2.000 autocars que es confia mobilitzar. Pel que fa a l’acte, l’organització també ha centralitzat alguns aspectes, com ara la sonorització –tots els trams podran escoltar igual la mateixa retransmissió de l’acte, a diferència de la Diada de la Meridiana, on cada tram s’organitzava per ell mateix. Però, a més, uns 68 activistes de les territorials del Barcelonès són els encarregats d’organitzar l’ocupació i el desenvolupament de l’acte en cada tram. Avui treballen amb més de 100 persones de les territorials i l’11-S seran més de 2.000 voluntaris sobre el terreny.