Termòmetre nacional


11/09/2017 01:13

La cosa ve de lluny. Valdria el novembre del 1854. L’editorial del diari La Corona de Aragón ho deia ben clar. “Nuestros abuelos conocieron a los que fueron despojados de sus libertades. ¿Todo se ha podido olvidar en ese período, corto para la vida de los pueblos? No, señores, no”. Allò que no s’havia oblidat era 1714. A la memòria col·lectiva, malgrat que havia passat gairebé un segle i mig, la derrota seguia viva. El ­record de la guerra de Successió i del setge s’havia transmès ­generació rere generació, també el del càstig i la repressió. I com que el record persistia, podria sorgir la Diada. La qüestió és ­determinar a partir de quan i com es va fer un ús d’aquella memòria amb l’afany de fecundar una determinada consciència nacional.

Fou durant els dies romàntics, quan el nacionalisme catalanista va coagular. 1886. Per primera vegada, a Santa Maria del Mar. Oració fúnebre i missa de rèquiem “en sufragi dels que moriren en defensa de les llibertats catalanes lo dia 11 de setembre de 1714”. Morts, pàtria i fe. Al cap d’un lustre la commemoració saltava del temple al carrer, però no deixava de ser litúrgica: es va reinventar seguint patrons nacionalistes compartits arreu. Poemes i torxes, corones de flors i cada vegada més entitats que es mobilitzaven. Amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 l’Ajuntament havia col·locat algunes estàtues commemoratives al passeig de Sant Joan. Una era la de Rafael de Casanova, l’últim conseller en cap. La Diada es codifica. Durant uns anys allà hi hauria l’altar civil del culte pa­triòtic.

Precisament quan el nacionalisme havia fet el salt a la política espanyola (introduint un canvi sistèmic al règim de la Restauració), les forces d’ordre ja van començar a detenir manifestants. 1901. Des d’aquest moment la commemoració actuaria com un termòmetre del fervor nacional, graduaria l’abast social del conflicte territorial o mostraria l’estat del catalanisme. Sempre que es pogués celebrar, esclar.

Moment àlgid.  'Catalunya, nou Estat d'Europa', la Diada del 2012, va ser la primera gran manifestació de l'ANCMoment àlgid. 'Catalunya, nou Estat d'Europa', la Diada del 2012, va ser la primera gran manifestació de l'ANC (Roser Vilallonga)

El 1914, amb motiu del bicentenari, es va decidir traslladar el monument a la ronda de Sant Pere, nou epicentre de la Diada. El 1939, amb Barcelona encara sotmesa al règim especial d’ocu­pación, la Comisión Municipal Permanente va decidir retirar el monument. Temps de noves litúrgies, imposició del nacionalisme espanyol amb maneres tota­litàries i repressió brutal del franquisme per exterminar el nacionalisme català. Però la memòria de la Diada no s’extingia. El 1944, en un acte paradigmàtic dels temps de resistència (heroic i testimonial), la secció militar del Front Nacional de Catalunya –integrada encara per veterans militants del nacionalisme radical– penjava una estelada al cable del transbordador que unia la torre de Sant Jaume a la de Sant Sebastià. L’any següent, malgrat l’informe reservat del governador civil (“hoy es el 11 de septiembre más tranquilo en Barcelona desde hace años”), es va produir un tiroteig entre la policia i activistes de la resistència cata­lanista, que va acabar amb un mort.

La qüestió, un altre cop, és establir el moment en què aquesta data mítica del calendari nacional podia esdevenir de nou factor de mobilització. Com a mínim en un parell d’ocasions al llarg dels seixanta l’organització clandestina de la Diada va reunir per debatre personalitats i partits de l’oposició, normalitzant al diccionari de l’antifranquisme el dret a l’autodeterminació i musculant la dinàmica unitària que coagularia en l’Assemblea de Catalunya. Seria l’Assemblea la plataforma que convertiria en multitudinari el primer Onze de Setembre legal. 1976 a Sant Boi. És un acte d’inter­pretació ambivalent. Era un acte del rupturisme tolerat pel reformisme. El governador civil Salvador Sánchez-Terán tenia còpia dels discursos que llegirien dos dels tres oradors –Miquel Roca i Octavi Saltor. Però l’altre, Jordi Carbonell –representant de l’Assemblea–, no l’hi va lliurar. A la seva intervenció va reclamar el dret a l’autodeterminació. Quan el governador ho va sentir, va fer abaixar el volum de la retransmissió que en feia Ràdio Barcelona.

No és només una anècdota. L’any 1977 el marc de la Diada ja no era ambigu: era l’establert per la transició. El retorn de Josep Tarradellas estava lligat i ben lligat. Una gran concentració va omplir el Passeig de Gràcia, allargant-se en direcció cap al monument de Casanova restablert el mes de maig anterior. Ningú no discutia l’exagerada ­xifra del milió d’assistents A la capçalera de la manifestació, els líders polítics elegits a les elec­cions del juny assumien la reivindicació generalitzada de “Llibertat, amnistia, Estatut d’Autonomia” (fins i tot Carles Sentís de l’UCD). Era el codi compartit pel catalanisme hegemònic i el dret a l’autodeterminació no hi apareixia. No és que fos expulsat entre senyeres, banderes vermelles i d’altres regions d’Espanya. És que ni hi era ni se l’esperava. Però, en canvi, aquell mateix 1977 ja es va organitzar una concentració alternativa. Al matí alguns milers de persones s’havien congregat a un lloc de memòria clau de la derrota de 1714 –el Fossar de les Moreres– per reconeixe’s en la pervivència d’un corrent rupturista que semblava invisi­bilitzat: l’esquerra independentista.

A la llarga la seva resistència ha estat determinant per arribar a la situació actual de sobiranització del catalanisme. Perquè aquest corrent mai no es va esllanguir del tot. Mentre l’Onze de Setembre saltava del carrer a les institucions (amb discurs la nit abans i la fotografia ritual de l’endemà de Pujol amb Maragall), l’independentisme residual aprofitava aquest dia per sortir de l’underground i mostrar-se com un vector resilient. Certament potser només era una fotografia o uns segons a la premsa i als resums televisats. El titular era per a la recepció al Parlament o després per a l’acte organitzat a la Ciutadella. Però durant lustres la manifestació de la Diada, ni que fos pels comptats aldarulls (alguna pedrada, alguna bandera espanyola en flames), va ser patrimoni dels qui continuaven situant al seu horitzó l’exercici del dret a l’autodeterminació. I amb els anys l’únic partit de pes que hi seguia apostant era Esquerra Republicana.

I així fins que el procés de l’Estatut, amb la seva capacitat desestabilitzadora, va alterar la temperatura del catalanisme. La qüestió de la sobirania es va situar al centre del debat: “el dret a decidir” va esdevenir un factor de mobilització ciutadana. Així, talment com si tot hagués quedat congelat el 1976 a Sant Boi, els qui havien mantingut encesa la flama de la ruptura van il·luminar el camí dels fills del pujolisme, que constitueixen el corrent central de la societat catalana. El curtcircuit de la crisi va fer la resta. El suport institucional explicitat per Artur Mas a la primera gran manifestació organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana, la del 2012, va ser programàtic. La Diada saltava de nou al carrer, però aquell vespre les portes del Parlament s’obriren per abraçar la delegació de l’ANC que encapçalava Carme Forcadell. El fervor patriòtic va fer apujar com mai el termòmetre nacional.