Jutges demòcrates, contra la denúncia a Santiago Vidal

Jutges per la Democràcia troba “inacceptable” un càstig quan el mateix president del CGPJ va assessorar la FAES

11/10/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
El jutge Santiago Vidal podria haver d'enfrontar-se a un càstig disciplinari Foto: ANDREU PUIG.

L'associació de Jutges per la Democràcia (JpD) ha qualificat d'“inacceptable” que el promotor de l'acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pretengui castigar el que qualifiquen de “llibertat de consciència i expressió” del jutge Santiago Vidal per haver participat en la redacció d'una Constitució catalana, mentre que altres magistrats, entre els quals hi ha el president del Consell, Carlos Lesmes, han assessorat la FAES o el govern espanyol i mai han estat expedientats.  

Segons informa l'agència Europa Press, l'associació judicial opina que el promotor pretén “castigar” la llibertat d'expressió i de creació jurídica d'un jurista quan la du a terme al marge de la seva tasca jurisdiccional i intenta establir un deure d'obediència absoluta a la carta magna, que pot ser reformada, i són legítimes les reflexions jurídiques entorn d'aquest debat i el model territorial del país.  

D'altra banda, diu en un comunicat, “per poder encaixar una altra falta disciplinària, el promotor converteix forçadament una creació jurídica en una activitat d'assessorament, que no resulta aplicable de cap manera a aquest cas”.  En aquest cas, veu “sorprenent” aquest esforç i ho contraposa a l'actuació d'altres coneguts magistrats que han fet “notòries activitats d'assessorament per al govern central o per a entitats com la FAES” i mai han estat expedientats.  L'actuació contra Vidal es configura com un “escarment” per a qualsevol veu discrepant.

El mateix magistrat va fer un comunicat per defensar que la redacció de la Constitució catalana “no té cap relació” amb la seva funció jurisdiccional. Vidal confia que “no s'adopti cap mesura cautelar suspensiva”.

Manifest de suport d'advocats

Una quarantena d'advocats i advocades catalans han impulsat un manifest de suport al jutge, en què afirmen que la denúncia contra Vidal “neix d'un suposat sindicat d'extrema dreta contrari als drets de lliure expressió”i que ni tan sols s'hauria d'haver admès a tràmit. El col·lectiu remarca que el CGPJ “mai ha obert cap procediment sancionador contra els constants pronunciaments de jutges i magistrats, quan es refereixen a plantejaments ideològics dels partits majoritaris a l'Estat”. El manifest defensa que els jutges i magistrats no tenen limitada la llibertat d'expressió ni de lliure creació científica.

Darrera actualització ( Dissabte, 11 d'octubre del 2014 02:00 )