POLÍTICA
Barcelona - 11 octubre 2015 2.00 h

Rajoy veu S&P com a prova de la inestabilitat del procés

 El president espanyol alerta que quan es generen “problemes on no n'hi ha” es produeixen efectes com la rebaixa de la qualificació creditícia

 “No es pot jugar amb la vida de la gent”, alerta

REDACCIÓ

Mariano Rajoy va atribuir ahir a la inestabilitat que al seu criteri genera el procés independentista la decisió de Standard & Poor's (S&P) de revisar a la baixa la qualificació del deute de la Generalitat, que des de divendres va passar d'una categoria BB a una de BB- amb perspectiva negativa, i es va mantenir com a bo escombraria. El president espanyol va aprofitar la seva intervenció en un acte del PP a Toledo per relacionar la decisió de l'agència nord-americana de qualificació de riscos amb la determinació del president de la Generalitat, Artur Mas, de “trencar la baralla”. S&P ho va justificar perquè espera que després del 27-S hi hagi “més tensions polítiques entre Catalunya i el govern d'Espanya”, però descarta l'escenari d'una declaració unilateral d'independència.

Rajoy va culpar Mas de “generar problemes on no n'hi ha”, de provocar “incertesa” i d'enviar un “missatge d'inestabilitat”. La rebaixa de la nota creditícia, per tant, és un dels “efectes contraris” d'aquesta manera de procedir. La Generalitat, però, no té accés als mercats per endeutar-se i ho fa exclusivament a través de l'Estat, per la via del Fons de Liquiditat Autonòmic, de manera que la qualificació no tindrà conseqüències sobre l'endeutament.

El president espanyol va contraposar aquesta situació amb la d'Espanya, insistint en la tesi de la recuperació econòmica en relació amb la proximitat de les eleccions del 20-D. La moral que se n'ha d'extreure, al seu criteri, és que “la certesa política, l'estabilitat, el seny, el sentit comú i l'aposta per la seguretat sempre són rendibles”. Es va vantar, a més, que Espanya és el país que més creix i que genera més feina a Europa.

LA FRASE

Generar problemes [...] trencar relacions i crear incertesa envia un missatge d'inestabilitat
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Gonzàlez: el vot no està per sobre de la llei

L'expresident del govern espanyol Felipe González va avisar ahir que la “legitimitat del vot” no pot estar “per sobre de la llei”. Contra l'argument de Junts pel Sí que la majoria absoluta independentista de 72 diputats legitima la construcció de l'estat català, González va defensar que la legalitat defineix un marc de convivència i que, si s'ha de canviar, ha de ser respectant el seu “esperit”. L'expresident va advocar una reforma de la Constitució que “construeixi” sobre l'actual.