POLÍTICA
BARCELONA - 11 octubre 2016 2.00 h

De Luna avisa que “ningú pot decidir per tots”

 La delegada del govern de l'Estat commemora el 12-O amb una lloança a la Constitució com a garant de la unitat

 L'acte aplega personalitats de l'Estat i polítics del PP, C's i el PSC

REDACCIÓ - BARCELONA

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va commemorar ahir el Dia de la Hispanitat, que se celebra demà dimecres, amb una lloança a la unitat d'Espanya i al text constitucional, que té, “com a principal virtut”, ser la garantia que “ningú pot decidir per tots”. Aquest és un dels aspectes de la “grandesa de la nació espanyola”, va assegurar la dirigent en el seu discurs pronunciat a la seu de la Delegació del Govern de l'Estat a Barcelona. Per De Luna, “unitat i diversitat” són “conceptes inseparables quan parlem d'Espanya” i va defensar que la Constitució “garanteix l'autonomia de les nacionalitats i regions, i també la solidaritat entre aquestes”.

La delegada del govern espanyol, a dos dies del 12-O, també es va referir a l'exaltació dels sentiments patriòtics per fer-ne una defensa aferrissada. “Ningú té el monopoli” d'aquells que volen “viure intensament la seva catalanitat i espanyolitat”. “Essent profundament catalans som profundament espanyols”, va assenyalar. La delegada va indicar que la celebració del Dia de la Hispanitat té com a finalitat “recordar solemnement grans moments de la història col·lectiva, i hi va afegir que forma part del patrimoni històric, cultural i social comú”. En aquest sentit, De Luna va voler refermar el dret que permet a cadascú “viure com vulgui” la seva identitat nacional a Catalunya i a qualsevol altre indret de l'Estat espanyol. “Cadascú té dret a viure la seva espanyolitat de la manera que millor li sembli i a sentir-se orgullós de les nostres llengües, cultures i costums”, va remarcar.

En la seva intervenció tampoc no van faltar les referències a la llengua espanyola i, molt especialment, a Miguel de Cervantes aprofitant que aquest any es commemora el 400 aniversari de la mort de l'escriptor.

LA FRASE

La pluralitat
i diversitat d'Espanya estan consagrades en la Constitució, un text de consens
Llanos de Luna
DELEGADA DEL GOVERN ESPANYOL

Estabilitat i fortalesa

“El 12 d'octubre simbolitza l'esdeveniment històric a partir del qual Espanya inicia un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus”, va manifestar ahir la delegada del govern espanyol. Una època que contrasta amb la greu situació política i econòmica que viu l'Estat espanyol quan ja s'han superat els 300 dies sense govern. La delegada va fer avinent que, ara “més que mai”, cal estabilitat política i fortalesa institucional” per “abordar els reptes als quals ens enfrontem”, va destacar. A l'acte van assistir el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada –que fa tot just una setmana era notícia per la petició d'inhabilitació a Mas, Rigau i Ortega–, el cap de la policia espanyola a Catalunya, Sebastián Trapote, una representació del cos consular, especialment de Llatinoamèrica, i els polítics Alberto Fernández Díaz, el diputat de Ciutadans Jean Castel i el secretari de ciutadania del PSC, l'exdiputat Josep Maria Sala.