POLÍTICA
BARCELONA - 11 octubre 2016 2.00 h

Les acusacions volen presó per a Mas, Ortega i Rigau

 Demanen que siguin condemnats a sis anys de presó per malversació de fons per haver gastat 4,7 milions en el 9-N

 La fiscalia va retirar aquest delicte i el jutge del TSJC ha de decidir si l'accepta

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

Sis anys de presó i 22 anys d'inhabilitació per a càrrec públic. És l'extrema petició de condemna per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega que ahir van presentar les cinc acusacions populars en el procés penal del 9-N, unificades pel jutge per no provocar dilacions i formades pel Sindicato Profesional de Policía, la Unión Federal de Policía, el senyor Alberto Delgado, l'associació Arca Ibérica i el sindicat Manos Limpias.

Les acusacions sostenen que els tres polítics van desobeir el Tribunal Constitucional (TC), que el 4 de novembre va dictar la suspensió del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. A més dels delictes de desobediència i prevaricació administrativa, també inclouen el de malversació de fons públics, l'únic que implica penes de presó i descartat a darrera hora per la fiscalia perquè els contractes amb les empreses es van signar abans de la suspensió del Constitucional. I és que els fets suposadament delictius que s'analitzen són els que van realitzar Mas, Ortega i Rigau entre el 4 i el 9 de novembre, tal com va limitar l'instructor del cas del 9-N i magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

I serà l'instructor del TSJC, el magistrat José Francisco Valls, qui ara haurà de resoldre –en dictar l'obertura del judici oral– si inclou el delicte de malversació de fons o el descarta, com la fiscalia, en la vista. Tot indica que no l'acceptarà.

Després d'aquesta resolució, les defenses dels tres polítics presentaran els seus escrits, en què reiteraran que no van cometre cap delicte i demanaran l'absolució. I, finalment, només caldrà buscar data de judici, que, si tot va bé, s'entreveu que serà a finals d'aquest any.

En l'escrit d'acusació, els dos sindicats policials, Manos Limpias i un particular afirmen que, malgrat la suspensió del Constitucional, Mas Ortega i Rigau “no només van ometre el dictat de resolucions que van abocar a la suspensió del procés participatiu del 9-N, sinó que a més van promoure mediàticament i a través d'ordres verbals l'ús d'espais i recursos financers públics”.

Així, les acusacions sol·liciten que els tres acusats siguin condemnats: a dos anys d'inhabilitació pel delicte de desobediència: a deu anys d'inhabilitació pel delicte de prevaricació i a sis anys de presó i deu d'inhabilitació pel de malversació de fons.

LA XIFRA

5
acusacions populars
queden en el 9-N: dos sindicats policials, Alberto Delgado, Arca Ibérica i Manos Limpias.

Nou contractes privats i públics

En l'escrit d'acusació, les acusacions populars insisteixen en els diners que es va gastar el govern per organitzar el 9-N, en què van votar dos milions de catalans.

Asseguren que el procés va costar 4.710.910 euros de fons públics. Ho desglossen en nou partides: conveni amb el CIRE per fer les urnes, 50.317 euros; solucions tecnològiques, 689.685 euros; disseny campanya, 21.767 euros; participa2014.cat, 74 euros; assegurança a escoles, 1.409 euros, campanya pel 9-N, 806.403 euros, campanya informativa 21.767 euros, missatgeria, 16.175 euros i distribució carta, 307.963 euros. A banda d'això, inclouen l'ús de 7.000 ordinadors, que calculen en 2,7 milions, que Ensenyament ja tenia previst comprar per a les escoles.