POLÍTICA
BARCELONA - 11 octubre 2018 2.00 h

ANNA CAULA 

PORTAVEU DEL GRUP PARLAMENTARI REPUBLICÀ (ERC) AL PARLAMENT

“Anar a eleccions no és el millor per al país”

 “ERC fa cas d’un acord en què s’havia pactat tot”

 “Els lletrats especificaven que corríem un risc jurídic”

XEVI XIRGO - BARCELONA

La portaveu del grup republicà (ERC) al Parlament, Anna Caula, va ser entrevistada ahir al set d’El Punt Avui TV a la cambra catalana, l’endemà de la trencadissa amb JxCat.

Què va passar dimarts al Parlament?
Hi arribem després de mesos de molt de treball. Tot neix arran d’un pacte a la presó de Lledoners amb tots els actors implicats, i el 2 d’octubre el ple aprova un acord amb dos punts consensuats pels dos grups parlamentaris (JxCat i ERC). El que tenim clar són tres objectius: que el Parlament pugui seguir mantenint la majoria independentista, mantenir l’efectivitat dels vots i, alhora, respectar els drets dels diputats, ja que són els nostres companys i jo soc aquí per tirar endavant amb això.
Vostès parlen de designar i d’altres parlen de delegar vots.
Hem d’anar més enllà. Al final hi ha una actitud de defensa del país i hem de saber cap a on volem anar. Hem d’utilitzar totes les eines que estiguin al nostre abast.
El que sembla evident és que el jutge Llarena ha guanyat.
La realitat és que cada partit ha decidit per optar per una manera o per una altra: és a les nostres mans continuar tenint vots vàlids. No ho mana Llarena, ho mana un acord del ple que té suport.
Entén que hi hagi gent que no hi entengui res?
I tant! Però hem arribat aquí per lluitar pel país i per la República.
Una de les conseqüències de tot això és que Puigdemont no pot votar.
La conseqüència és que els lletrats del Parlament especifiquen que amb el text que hi ha entrem en un risc jurídic molt gran, i manifesten que el camí que s’ha de fer és el de designar quin és el diputat que et representarà.
La diferència és que JxCat decideix no fer cas dels lletrats i ERC sí? És una manera de protegir el president del Parlament?
ERC fa cas d’un acord en què es va pactar tot. El que hem de fer és treballar conjuntament perquè tot això ens faci més forts.
Més enllà d’aquest fet, això trasllada que hi ha mala peça al teler en les relacions entre JxCat i ERC?
Crec que ens equivoquem quan traslladem al debat el fet de si en un paper ha de posar “delegar” o “representar”.
Si no arribessin a acords amb JxCat, seria més fàcil anar a eleccions?
A mi em mou el bé col·lectiu. Crec que anar a eleccions no és el millor per al país. Tenim una majoria independentista que és un tresor.
Cal un temps mort en les estratègies entre ERC i JxCat?
Probablement; el temps de reflexió no és mai dolent i sempre hi ha de ser. Quan acabem un debat de política general el que toca és reflexionar. Això ha de ser una constant d’anàlisi: si s’ha de millorar, fem-ho, i seguim endavant més forts.