El 10-N seguim votant

La delegació del govern a Girona va recollir ahir prop de 500 vots més i encara es podrà votar durant dues setmanes

Les dades de la capital la situen com un referent en el procés català i el camí sobiranista

11/11/14 02:00 GIRONA - DANI VILÀ
Girona és la capital de demarcació
amb més vots
a favor del doble sí
Notícies de ...

L'endemà del 9-N es va continuar votant. No es van formar les llargues cues de diumenge, però ahir prop de 500 ciutadans gironins es van acostar a la delegació del govern de la Generalitat de Girona per emetre el seu vot i afegir-se als gairebé 270.000 gironins que havien acudit a les urnes el 9-N, una jornada per a la història. El ritme va ser bo des del principi, i n'és una prova el fet que en els primers 35 minuts ja s'havien recollit 44 vots i que a les deu ja se'n registraven 64. Per evitar cues, es va posar una segona urna.

Les circumstàncies dels que votaven ahir, l'endemà de la data assenyalada, eren molt diverses. En molts casos, però, el problema amb què es van trobar va ser que l'adreça que constava en el seu DNI era diferent d'allà on resideixen. Molts votants pensaven que l'empadronament marcava el lloc de votació i, un cop al col·legi, es van trobar que era l'adreça del DNI el que definia el punt de participació. Aquest va ser el cas d'en Pere Riera, un veí de Girona de 68 anys que tenia en el DNI una adreça de Barcelona, segons recollia ahir l'ACN. “És molt important que votem per poder decidir des d'aquí; ara crec que el proper pas és que el govern intenti fer com sigui un referèndum local.” Un altre cas va ser el d'en Jaume Font, veí d'Anglès que diumenge tenia la filla malalta i va aprofitar ahir per emetre el seu vot. També va anar fins a l'antic Santa Caterina l'Ousmane Diallo, un jove senegalès de 28 anys que en fa vuit que viu al barri de Sant Narcís de Girona i que tenia clar que havia de votar perquè se sent “plenament català”.

La delegació del govern a Girona és l'únic punt de votació a les comarques gironines on en els pròxims quinze dies es podrà continuar votant. Els requisits per votar amb retard són portar una fotocòpia del DNI i el certificat d'empadronament. La fotocòpia del DNI i el sobre amb el vot es posen dins d'un sobre a l'urna, ja que aquesta fotocòpia servirà, un cop es faci el recompte final, per garantir que la persona no ha votat dos cops.

La capital més sobiranista

Les dades del 9-N revelen que la ciutat de Girona es va convertir en la capital de demarcació més sobiranista del país, ja que va registrar el percentatge més elevat de paperetes amb el doble sí: un 87,3% dels més de 34.000 vots emesos van ser a favor del sí i sí, a molta distància de les altres tres capitals catalanes. Així, a Barcelona el doble sí va quedar en el 78%, mentre que a Lleida va assolir el 80,6% i a Tarragona, el 77%. Així mateix, Girona va ser la capital de demarcació amb el percentatge més baix de vots pel no, amb només un 2,79%.

Els prop de 34.100 vots que es van emetre a Girona denoten que la participació va superar la d'altres eleccions plenament homologades i fan palesa la mobilització de la ciutadania. Així, per exemple, en les últimes municipals, les del 2011, van votar 32.712 persones, i també es van sobrepassar els registres dels comicis europeus del 2009, els de les municipals del 2007 i els del referèndum de l'Estatut. Dels set punts de votació existents, el Sobrequés va recollir 7.955 vots; Carles Rahola, 2.398; Vicens Vives, 6.816; Montilivi, 3.286; Narcís Xifra, 3.241; Santa Eugènia, 4.429, i Hostaleria, 5.948.

34.095
votants
de Girona ciutat van acudir a les urnes el 9-N, una participació superior a les municipals del 2011 i del 2007.
87,3
per cent
de paperetes amb el doble sí va registrar Girona, la capital de demarcació amb un percentatge més alt de sí i sí.
496
ciutadans
que no havien pogut votar el 9-N es van acostar ahir a la delegació del govern per exercir el seu dret.

“És homologable a qualsevol altre procés electoral”

La nit del 9-N es va seguir a la ciutat de Girona des del saló de descans del Teatre Municipal. El consistori va convidar tothom qui ho desitgés a seguir des d'allà les xifres de la ciutat i l'evolució a Catalunya. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assegurar, referint-se al procés participatiu: “És perfectament homologable a qualsevol altre procés electoral que tingui un seguit d'avantatges que aquest procés no ha tingut –una campanya, suport institucional de tots els estaments, mitjans de comunicació implicats, etc.– I, malgrat això, la xifra de mobilització ciutadana ens permet dir que ens podem sentir extraordinàriament orgullosos de la gent de Girona. Els gironins i les gironines, els voluntaris i les voluntàries, ens han donat una lliçó de civisme, de democràcia i de dignitat.”

Per això, Puigdemont va voler expressar “un sentiment de profund orgull pel fet de representar aquesta ciutat” després de la participació massiva de diumenge. Al saló de descans van seguir l'evolució de la jornada nombrosos regidors del govern, així com la portaveu del PSC, Pia Bosch, i altres regidors del PSC com ara Xavier Amores i Àngel Quintana, la regidora d'Avancem Glòria Plana i la regidora d'ICV Núria Terés. També hi havia dues de les alcaldables ja anunciades per al 2015: Eugènia Pascual, per part d'ICV, i Maria Mercè Roca, que encapçalarà la llista d'ERC. Membres d'Òmnium i l'ANC també van seguir la nit des d'aquest punt.

Darrera actualització ( Dimarts, 11 de novembre del 2014 02:00 )