Sánchez: “Catalunya ha fet urgent la reforma federal”

Acusa Rajoy de fer més gran la fractura amb Catalunya i manté tota la legitimitat al president Mas

El PSC dóna prioritat a un referèndum constitucional per damunt de la consulta catalana “legal”

11/11/14 02:00 BARCELONA - XAVIER MIRÓ
Pedro Sánchez, amb Miquel Iceta en la roda de premsa que van oferir ahir al migdia a la seu del PSC Foto: ALBERT SALAMÉ.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assistir ahir, excepcionalment, a l'executiva del PSC dels dilluns per escenificar la importància de la votació del 9-N: “Catalunya ha convertit la reforma federal en urgent.” I en una acusació d'immobilisme dirigida a Rajoy, etzibava: “Jo pregunto al senyor Rajoy si avui la unitat d'Espanya està més garantida que abans-d'ahir. Jo crec que no, i que no s'havia d'haver arribat fins aquí.”

Davant del que considera un problema polític “encara més estancat”, Sánchez defensa un nou temps en la política espanyola, en què l'executiu de Rajoy deixi d'escudar-se en els tribunals per afrontar-lo i propiciï la negociació amb el president de la Generalitat, de qui no posa en dubte la legitimitat tot i haver impulsat el 9-N com fa el PP.

Per primer cop, Sánchez va fer de Rajoy el blanc principal de les crítiques, tenint en compte que fins ara, a Catalunya, no li havia donat mai cap clatellot que no anés seguit immediatament d'un calbot a Mas –de fet, Sánchez ha donat suport a totes les impugnacions jurídiques del PP contra el 9-N, fins i tot quan va deixar de ser una consulta per convertir-se en un procés participatiu–. Responent a un periodista que li va recordar el malestar del PSC perquè el PSOE havia defensat fa pocs dies la impugnació del nou 9-N, Sánchez va sentenciar: “El passat és passat, i sempre és bo fer autocrítica.”

Després del 9-N, el PSC dóna prioritat al referèndum espanyol sobre la reforma federal per damunt de la consulta “legal i acordada” que volia per a Catalunya. Ahir va aprovar una declaració política, Per un nou acord, en què concreta algun punt més de la proposta federal: incloure en la Constitució el sistema de finançament o estructurar en òrgans de govern territorials el poder judicial.

LES FRASES

Rajoy ha de deixar d'escudar-se en els tribunals i fer possible un espai de negociació política
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
Abans de donar una oportunitat de votar la separació, volem donar una oportunitat de votar un acord
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Ciutadans vol eleccions perquè hi hagi un vot massiu

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, demana eleccions anticipades perquè espera mobilitzar tots els catalans que no van assistir diumenge als col·legis i arribar al 80-90% de participació. D'altra banda, acusa el PP d'haver-se equivocat impugnant el procés participatiu per, finalment, no impedir-lo.

Urkullu felicita Mas per l'èxit de la votació

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha felicitat el president de la Generalitat, Artur Mas, per l'èxit del procés participatiu i espera que serveixi de base per a una futura consulta pactada, legal i definitiva perquè els catalans puguin decidir el seu futur, com també espera que pugui acabar fent el poble basc.