POLÍTICA
BARCELONA - 12 gener 2017 2.00 h

Junqueras congela per ara l'“operació diàleg” de l'Estat

 El vicepresident l'aparca en espera d'una propera reunió Puigdemont-Rajoy

 Assegura que el referèndum serà “el més semblant possible” als comicis habituals, i Colau li demana que ho expliqui

Ò. PALAU / E. ANSOLA - BARCELONA

En suspens. Així va deixar ahir el vicepresident Oriol Junqueras l'“operació diàleg” encetada fa unes setmanes a bombo i plateret per l'Estat, després de les prop de dues hores de reunió de la vigília amb la seva homòloga Sáenz de Santamaría, que van acabar sense cap acord, ni tan sols acostament, pel referèndum, i amb oferiments vagues de parlar sobre algunes de les altres 45 reivindicacions catalanes, sempre que fos en el marc multilateral de la conferència de presidents autonòmics de dimarts vinent.

En entrevistes al matí a Catalunya Ràdio i RAC1, Junqueras va detallar que no van acordar tornar-se a veure, però sí que ho farien els presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, tal com, de fet, ells ja van pactar després de la investidura del primer. “No sé exactament quan, però és possible i probable que parlin, i en funció d'això reprendrem la conversa”, aclaria el vicepresident. Fins llavors, així, el govern català opta per aparcar els contactes amb l'espanyol. “Si ells tampoc fan cap aportació concreta per aquests punts i la resposta sempre és no...”, lamentava el vicepresident, insinuant que en aquestes condicions no val la pena seguir parlant. D'aquí que consideri “probable” que reunions com la de dimarts estiguin propiciades pel govern estatal amb l'única intenció de donar la imatge que vol dialogar, “aconseguir una foto que els vagi bé i que hi hagi la sensació que s'esforcen per parlar”. Però amb això sol “no n'hi ha prou per ser efectius”, recordava.

Amb això, Junqueras –que després de la trobada dimarts va reunir-se de manera improvisada amb Puigdemont al Palau per explicar-n'hi els detalls– va constatar que no hi ha cap novetat pel que fa a la negativa del president d'assistir a la cita multilateral i va tornar a reclamar una relació directa entre els governs de Madrid i Barcelona. “No té sentit anar a una conferència d'aquest tipus si no hi ha un diàleg bilateral que permeti afrontar els problemes específics de la realitat catalana”, justificava.

Una decisió, per cert, que ahir va criticar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que a TV3 es posava a ella d'exemple i reflexionava que la ciutadania demana als responsables institucionals que “sense renunciar a res estan obligats a parlar tant com calgui, tot i que a vegades siguin hores perdudes”. “Cal ser en tots els espais de diàleg”, defensava.

Referèndum garantit

En tot cas, tal com ja li va dir a Santamaría, Junqueras, designat màxim responsable per la seva organització, va reiterar ahir que el referèndum se celebrarà “com ha passat a tants llocs del món” amb el consentiment de l'Estat o sense. “No volen que el fem perquè saben que si el fem el guanyarem, i no volen perdre”, raonava. Tot i les dificultats que hi posaran, segurament, en tot cas el vicepresident assegurava que tindrà “totes les garanties habituals” d'uns comicis, a fi que pugui ser reconegut. “Intentarem que sigui el més semblant possible als processos electorals que hi ha hagut fins ara”, resumia, tal com recomanen les directrius de la Comissió de Venècia, en què es basarà per preparar la votació. “Tenim eines per fer-ho i ens en sortirem”, cloïa.

En això, Colau aclaria que la qüestió “no és si és pactat o no és pactat, sinó que sigui efectiu”, i demanava al govern que “posi sobre la taula què entén per referèndum”, perquè els comuns puguin valorar si hi donen suport. L'alcaldessa no qüestiona la legitimitat de les institucions catalanes per convocar-lo, però demana per exemple que es garanteixi la seguretat dels funcionaris.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va lamentar a TVE que Junqueras “només” abordés el referèndum en la reunió i no entrés en altres aspectes. “El govern només sap parlar d'això; ja n'hi ha prou, hi ha molts catalans cansats”, exclamava.

LES FRASES

El referèndum tindrà totes les garanties habituals en un procés electoral i referendatari
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
El govern ha de posar sobre la taula què entén per referèndum, i llavors ho valorarem
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA

La CUP reclama 150 milions més en educació

La CUP va fer públiques ahir les seves demandes pressupostàries al Departament d'Educació i va marcar perfil assegurant que estan completament d'acord amb les vagues convocades pels sindicats els dies 18 de gener i 9 de febrer contra la situació precària en què es troba l'escola pública a causa de les retallades dels últims anys.

Sobre el pressupost, l'esquerra independentista reclama que es destinin 150 milions d'euros més al pressupost d'Ensenyament i, a més a més, considera requisits “mínims” recuperar les dues hores lectives perdudes a les escoles públiques, millorar el sistema de beques per combatre la desigualtat, que les substitucions de mestres en situació de baixa laboral es produeixi des del primer dia, disminuir les ràtios d'alumnes per aula i també invertir més en nous equipaments, especialment d'ensenyament secundari. Respecte a l'increment en 150 milions, el diputat Carles Riera va recordar que la CUP ha trobat a través de les seves esmenes parcials “solucions tècniques” perquè això sigui possible. Davant la falta de resposta del govern a les seves demandes, Riera va assegurar que a hores d'ara les posicions entre Junts pel Sí i l'esquerra independentista “estan molt allunyades” per poder donar el sí definitiu.

Per la seva banda, Junqueras va insistir que si no s'aproven els pressupostos, a més de perdre's 1.170 milions per a polítiques socials “no podrà haver-hi referèndum, ni implementació del resultat amb plenitud d'eines” per poder “sustentar” la decisió de les urnes. Desplegar instruments d'estat “està associat als pressupostos”, incidia.