SOCIETAT
BARCELONA - 12 abril 2016 2.00 h

Puigdemont dibuixa uns mossos, policia d'estat

 El president de la Generalitat parla de la seguretat com un “dret fundacional”

JORDI PUJOL - BARCELONA

Un auditori del Fòrum espectacular, ple de gom a gom, amb una posada en escena impactant, va servir ahir d'escenari per a l'acte principal del Dia de les Esquadres, festa gran del cos dels Mossos d'Esquadra, i la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es va comprometre a impulsar un cos policial propi d'un estat independent, amb “més mitjans, més efectius i amb accés als organismes estatals i internacionals que combaten contra el terrorisme”. El president va acceptar el repte que al principi de l'acte va exposar el màxim responsable del cos, Josep Lluís Trapero, que va posar la lleialtat dels Mossos a disposició del govern de la Generalitat. “Hi compto per garantir l'exercici dels drets i l'assoliment dels somnis personals i col·lectius”, va dir el president.

En una projecció evident del futur procés constituent que ha d'impulsar el govern, Puigdemont va parlar de la seguretat com “un dret fundacional del nostre sistema de llibertats i com un dret bàsic en la construcció del nou país”. I va reblar l'argument proclamant que “sense seguretat no hi ha llibertat”.

El màxim responsable de l'executiu català també va recollir el guant llançat pel conseller d'Interior, Jordi Jané, que una vegada més va reclamar que tornin a convocar-se més promocions dels Mossos d'Esquadra, circumstància que no té lloc des
del 2012, a causa de les restriccions pressupostàries. El president va reconèixer que “calen més efectius” però no va anar més enllà en la concreció de quan hi pot haver una nova convocatòria.

Per la seva part, el conseller Jordi Jané va posar l'accent en la necessitat de donar més protagonisme als Mossos en la prevenció contra el terrorisme internacional. El conseller va recordar que l'última junta de seguretat de Catalunya es va convocar el 2007 i que ara és el moment oportú per tornar a reunir-se i abordar la participació dels Mossos en la lluita contra el gihadisme.

A l'acte d'ahir es van donar diverses condecoracions al mèrit policial. Entre els guardonats hi ha el pare i el fill que el gener de l'any passat van localitzar sa i estalvi el nen de 3 anys que s'havia perdut la nit de Cap d'Any.