El Parlament danès debat avui sobre el dret a decidir català

El ministre de Relacions Exteriors haurà de respondre una interpel·lació de dos diputats de les esquerres

12/05/15 02:00 BARCELONA - M.B. / O.P

El dret a decidir de Catalunya serà un dels protagonistes del ple que se celebrarà avui al Parlament danès. El ministre de Relacions Exteriors, Martin Liedegaard, haurà de respondre a una interpel·lació sobre la sobirania catalana que li faran dos diputats de la coalició d'esquerres Endhedslisten (Aliança Roja-Verda), que els últims mesos han mantingut contactes amb la secció de l'ANC en aquest país.

Els impulsors de la iniciativa, Nikolaj Villumsen i Christian Juhl, ja han registrat la pregunta a la cambra de representants danesos: “Com el govern danès respectarà el dret dels pobles a l'autodeterminació, en relació amb l'àmplia majoria del Parlament català, la societat catalana i el govern català, que vol celebrar un referèndum sobre la independència?” Un cop el ministre respongui a la qüestió, el dia 19 es votarà una moció. Serà la primera vegada que un text sobre l'autodeterminació de Catalunya es votarà en un parlament del món. Però aquest escenari penja d'un fil, perquè el govern tripartit danès està immers en una greu crisi, després que un dels socis abandonés l'executiu, i no es descarta que es puguin convocar abans eleccions anticipades i aturar tota l'activitat.

L'ANC a Dinamarca ha jugat un paper clau en el procés. La presentació de l'entitat, el juny passat, es va fer en seu parlamentària i allà es van establir els primers vincles amb diputats que ara han permès el debat sobre Catalunya –l'entitat ja ha recollit més de 15.000 signatures a favor de la moció–. La portaveu de les assemblees exteriors de l'ANC, Mireia Domènech, sospita que l'ambaixada espanyola “pressionarà” perquè el ministre danès no es mulli i el debat s'aclareixi ràpidament, però això podria ser una arma de doble tall, ja que als danesos “potser no els agrada que els diguin què han de fer”. Tot i que justament per això el govern català no hi ha interferit, avui el secretari general de Diplocat, Albert Royo, serà com a observador en el Folketing, nom amb què es coneix la cambra danesa.

Divendres passat, el Parlament de l'Uruguai ja va acollir la conferència Catalunya: autodeterminació o statu quo?, organitzada pel Diplocat.

LA FRASE

L'ambaixada espanyola pressionarà perquè el ministre no es mulli i el debat duri el mínim possible
Mireia Domènech
PORTAVEU ASSEMBLEES EXTERIORS ANC
Darrera actualització ( Dimarts, 12 de maig del 2015 02:01 )