...ERC fitxa ex del PSC

La Vanguardia en català | 12/05/2015 - 00:00h


M. Dolores García

Directora adjunta


Fa gairebé dos anys, ERC va emprendre una campanya de captació de dirigents socialistes crítics amb el PSC. L'operació es va plasmar en el fitxatge d'Ernest Maragall per a les eleccions europees i després n'han caigut uns quants més. Aquest afany d'ERC per llançar opes sobre el PSC ja ve de l'època del tripartit. En aquell moment, Esquerra va apostar per governar amb Maragall primer i amb Montilla després com a manera d'engolir els socialistes. Els republicans es marcaven com a objectiu estratègic substituir el PSC com el primer partit de l'esquerra a Catalunya. Potser per això l'experiment va estar farcit d'insídies i maquinacions.

Aquella motivació és subjacent en l'ànsia d'ERC per atreure a les seves files exdirigents socialistes i acostar-se als sindicats, sobretot a la UGT. De fet, el candidat per Barcelona, Alfred Bosch, va buscar la incorporació a la seva llista d'algun ex del PSC que pogués qualificar-se de maragallista.

El més curiós és que alguns dels socialistes ara en l'òrbita d'Esquerra van ser els més crítics amb els republicans durant el tripartit de Pasqual Maragall. Sense anar més lluny, el seu germà Ernest. Llavors conseller d'Educació, Ernest Maragall no només acusava amb freqüència els republicans d'irresponsables, sinó que va advocar amb vehemència per la seva sortida del Govern. La política, ja se sap, fa moltes voltes.