ECONOMIA
BARCELONA - 12 maig 2016 2.00 h

Economia aclareix que vol fer un IRPF més progressiu

 Respon a la polèmica matisant que no es pretén apujar la pressió tributària en general sinó alleujar la de les classes baixes i mitjanes

 Les discrepàncies en l'executiu es dirimiran al Parlament

M. MORENO - BARCELONA

Economia va mirar de calmar ahir la polèmica encesa entre els socis del govern català al voltant de la intenció, expressada pel vicepresident, Oriol Junqueras, d'augmentar les tarifes d'alguns trams de l'IRPF que corresponen a l'administració catalana. Fonts del departament van matisar que les declaracions de Junqueras responien al mandat sorgit del ple de la pobresa, que insta a reduir la pressió fiscal de les rendes més baixes i mitjanes, que durant la crisi han vist diluïda la seva capacitat de consum. El mateix portaveu va recalcar que, per no perdre ingressos, cal compensar aquesta rebaixa apujant les tarifes de les rendes més altes.

El Departament de Vicepresidència ha elaborat fins a 36 supòsits –probablement en sorgiran més– per equilibrar aquesta bretxa tributària entre les llars amb més i menys capacitat econòmica. Aquests models estableixen diferents llindars a partir dels quals s'aplicarien les noves tarifes. El portaveu d'Economia assegurava ahir que, en qualsevol cas, més del 80% dels contribuents tenen una base imposable inferior als 30.000 euros, i que, per tant, queden lluny de qualsevol increment fiscal, que sí que podria afectar les rendes superiors als 100.000 euros anuals, per compensar la pèrdua de recaptació.

En aquesta línia es van manifestar ahir responsables de l'administració com el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, que va negar que hi hagi cap projecte de pujada generalitzada dels impostos que paguen els catalans. Salvadó va descartar també que el tema vagi inclòs en el projecte de llei de pressupostos, per bé que no veu improbable que s'aprovi en el tràmit parlamentari. Salvadó, que va assegurar que estudien la manera de fer més progressiu l'IRPF català, va recordar que “la gent que cobra menys de 1.000 euros mensuals paga un 25% més d'impostos que la mitjana de la resta de l'Estat”. En canvi, va recordar el secretari d'Economia, els trams alts de la renda tenen una fiscalitat més benèvola que en altres territoris (vegeu el gràfic).

Això, en paraules del secretari d'Economia, Pere Aragonès, “té un cost”, i “caldrà veure com es compensa”. En tot cas, Aragonès va remarcar que els socis de govern de Junts pel Sí, ERC i CDC, orienten les polítiques de forma consensuada i va minimitzar la controvèrsia generada per les contradiccions entre representants d'un grup i de l'altre en aquest tema, incloent-hi el mateix president Puigdemont.

Visió dels experts

Alguns experts es manifestaven ahir al voltant del ball de declaracions. Guillem López Casasnovas, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i expert en hisenda pública, lamentava la “confusió” que ha envoltat l'enrenou mediàtic. “No és el mateix redistribuir la pressió fiscal que augmentar-la”, va dir. Si es tracta de complir el mandat del Parlament, “no hi ha d'haver problemes –subratllava– per fer més progressius els trams de l'impost de la renda”. Encara més, seria just ja que assenyala que les rendes més baixes, que exhaureixen els seus ingressos en consum bàsic i no tenen marge per a l'estalvi, es troben que la seva capacitat de compra és més baixa a causa dels preus, més alts que en altres territoris. El cas és que, recorda López Casasnovas, en les declaracions dels últims dies s'han barrejat temes diferents, com la demanda de més transferències de l'Estat i la possibilitat d'incrementar els ingressos. “Si s'han d'incrementar convé preguntar-se en què ens ho gastarem, i també si hi ha altres fonts més idònies que l'IRPF”, puntualitzava el catedràtic de la UPF.

Frontalment crític amb la proposta d'equilibrar tarifes de l'impost es mostrava Jordi Altayó, membre de la junta de govern del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, que, a banda de qüestionar els càlculs de la Generalitat, censura el fet que s'hagin canviat les regles del joc quan ja som al maig, en lloc de fer-ho al desembre, “amb una llei d'acompanyament ben feta”.

Calen mesures per incrementar la progressivitat de l'impost
Neus Munté
CONSELLERA DE PRESIDÈNCIA I PORTAVEU DE LA GENERALITAT
En aquest tema hi ha molt més consens entre CDC i ERC del que pot semblar
Lluís Salvadó
SECRETARI D'HISENDA DE LA GENERALITAT
L'objectiu és reduir la pressió fiscal sobre les rendes baixes i la classe mitjana
Pere Aragonès
SECRETARI D'ECONOMIA DE LA GENERALITAT
Canviar les regles del joc de tot l'any quan ja som al maig és una barbaritat
Jordi Altayó
MEMBRE DE LA JUNTA DEL COL·LEGI OFICIAL DE GESTORS ADMINISTRATIUS
No és el mateix equilibrar la pressió fiscal entre rendes que augmentar-la
Guillem López Casasnovas

CATEDRÀTIC D'ECONOMIA DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA
Hauria volgut que Junqueras abordés el tema portes endins del govern català
Francesc Homs
VICESECRETARI GENERAL D'ESTRATÈGIA DE CDC

Un impost intricat i a mitges

L'IRPF és compartit al 50% entre l'Estat i les comunitats autònomes, que poden modificar la seva part amb bonificacions o sumant punts de gravamen als diferents trams. Enguany està previst que Catalunya ingressi per aquesta porció 7.574 milions, un 2,1% més que en la campanya anterior, gràcies a la millora de l'economia i al fet que hi haurà uns 52.000 contribuents més, segons dades de l'Agència Tributària a Catalunya, confirmades per la seva homòloga catalana. Si es compleixen les previsions, el nombre de declaracions superarà els 3,5 milions.