POLÍTICA
LONDRES - 12 maig 2016 2.00 h

El mirall imperfecte

 Puigdemont i Salmond constaten les diferències entre els processos d'independència de Catalunya i Escòcia, tot i el pes del referent de la via escocesa

 L'exprimer ministre recorda que obtenir el referèndum no va ser fàcil

 El president avisa que la transició nacional no s'aturarà encara que el govern espanyol no s'avingui a negociar

REDACCIÓ - LONDRES

La via escocesa ha estat un mirall per a Catalunya, però les diferències entre els dos processos d'independència en compliquen l'aplicació a Catalunya. Aquest és un dels missatges que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer arribar a l'exprimer ministre escocès Alex Salmond. Des de Londres, on ahir va començar el seu viatge oficial, i en una entrevista conjunta a la cadena Ser Catalunya que s'emetrà aquest vespre, Puigdemont va subratllar que perquè sigui aplicable l'exemple d'Escòcia “cal que l'Estat espanyol faci de Regne Unit i això no es tan evident”. Salmond, que va dimitir després d'haver perdut el referèndum del 2014, va defensar la via de l'acord i de l'expressió democràtica. “La gent no hauria de pensar que va ser fàcil per a Escòcia i difícil per a Catalunya. Va ser difícil per Escòcia també”, va subratllar, convençut que cada nació ha de buscar el seu propi camí. Tanmateix, va expressar el seu optimisme respecte a les nacions sense estat que treballen per esdevenir-ne un de nou a la Unió Europea. “En algun punt, la democràcia preval, s'arriba a un acord, l'oportunitat es presenta”, va assegurar.

“Algú pensa que perquèl'Estat no s'assegui a negociar el poble s'anirà a casa?”, diu Puigdemont

Puigdemont i Salmond es van reunir durant mitja hora a la seu delthink tank Gold Mercury International, poc abans de ser entrevistats de manera conjunta. Puigdemont, a més, va regalar a l'exprimer ministre escocès un llibre sobre la història de Catalunya elaborat des d'una perspectiva europea: Catalonia, a European History. Segons fonts del govern, Puigdemont i Salmond van tornar a abordar la situació del procés català i l'escocès durant la conversa que van mantenir en privat. Fora de micròfon, el president de la Generalitat va fer arribar també a Salmond que la via escocesa és un referent per a Catalunya perquè es basa en l'expressió de majories democràtiques i amb la garantia de seguretat jurídica, però va constatar de nou les diferències entre Espanya i el Regne Unit, posant èmfasi en la negativa del govern espanyol a negociar un referèndum sobre la independència a Catalunya. Salmond, segons les mateixes fonts, va aprofundir en l'oportunitat que pot obrir per als independentistes escocesos la possibilitat del Brexit. En cas que els ciutadans britànics partidaris de sortir de la Unió Europea guanyin el referèndum del 23 de juny, el Partit Nacional Escocès es planteja tornar a obrir el meló de la independència perquè els escocesos romanguin al club dels 28 però amb el seu propi estat.

Durant l'entrevista, tant Puigdemont com Salmond es van mostrar convençuts que arribaran a veure les respectives independències dels seus països. “Oh, yes!”, va exclamar l'exprimer ministre; una expressió que va ser repetida també pel president de la Generalitat. “Aviat ho veurem, jo encara no m'hauré jubilat”, hi va afegir. Puigdemont va fer una defensa del full de ruta de 18 mesos que ha d'implementar el govern i, preguntat respecte al suport internacional a una eventual independència, va argumentar que els avals d'altres estats arribaran quan “els catalans prenguin la decisió de ser un estat sobirà”, encara que Madrid no s'avingui a pactar el referèndum. “Algú pensa que perquè l'Estat espanyol no s'assegui a negociar el poble de Catalunya que s'ha mobilitzat i ha votat s'anirà cap a casa dient que com que no volen negociar deixem de reclamar la independència? Això no passarà”, va rematar Puigdemont. A diferència també del cas escocès, el president de la Generalitat va recordar que el procés català és “de baix cap a dalt”, una característica que garanteix el relleu de líders, si cal, capaços de recollir el “mandat popular”.

Salmond també va recordar les intervencions del president dels EUA i del primer ministre australià en contra de la independència d'Escòcia. El govern britànic fins i tot va recórrer al president espanyol per evitar que l'opció independentista guanyés. Al seu criteri, però, aquests pronunciaments no són decisius. Els referèndums, va apuntar, “es decideixen pels sentiments de la gent, per la qualitat dels arguments”. Puigdemont va convidar l'exlíder de l'independentisme escocès a visitar Barcelona.

CONFERÈNCIA
La visita oficial de Puigdemont a Londres continuarà avui amb una entrevista a la BBC i una conferència a la Chatham House, el segon ‘think tank' més influent del món. És un pas més en el procés d'internacionalització del govern català i que ahir al matí, abans de partir cap al Regne Unit, ja va dur el president a reunir-se amb el cònsol general dels Estats Units, Marcos Mandojana. Puigdemont ha mantingut des de la seva investidura un mínim de 24 contactes diplomàtics, 12 dels quals amb ambaixadors.