POLÍTICA
BARCELONA - 12 maig 2017 2.00 h

Puigdemont insta Rajoy a valorar l'última oferta de diàleg

 El president català l'avisa que s'haurà d'“explicar molt bé” si manté el no al referèndum després que li faci arribar la proposta, amb les firmes del PNR

ANNA BALLBONA - BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demana al govern espanyol que “faci un esforç intel·lectual” per valorar l'última oferta de diàleg que li arribarà des de Catalunya. Aquesta darrera oferta la farà un cop el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) hagi tancat la seva feina i la recollida de signatures a favor de celebrar una consulta vinculant independentista per resoldre el desencaix actual. El PNR farà el seu acte final d'aquí a una setmana (el 19 de maig); per tant, el darrer intent negociador de l'executiu català amb l'espanyol no hauria de tardar gaire, segons es desprèn del que va explicar ahir Puigdemont en el dinar col·loqui de l'entitat Sobirania i Justícia. Precisament avui, Puigdemont i el president espanyol, Mariano Rajoy, coincidiran al Saló de l'Automòbil, a Barcelona.

“Ens queda un darrer intent perquè l'Estat s'apunti a l'equip de la solució”, a través d'una “petició formal” de negociació de les condicions del referèndum, incloses la data, la pregunta i la implementació del resultat. Per això, va dir que preferia no avançar amb quina hipòtesi de dates treballa la Generalitat. “L'Estat tindrà una proposta, “amb tot l'esforç que ha fet el PNR”, bo i recalcant que això té, “al darrere, una majoria social de catalans”. “El referèndum cohesiona molta gent, no hi ha tant de poder per aturar un desig de tanta democràcia.” Si la resposta torna a ser que no, repta Madrid a “argumentar molt bé” els motius del rebuig. “L'Estat només té una manera que no hi hagi referèndum al setembre, que és dialogar”, adverteix.

Mentrestant, Puigdemont considera “normal” que la Generalitat “prepari tot el que hagi de preparar” perquè el “referèndum tingui totes les garanties”. I entre aquests preparatius hi ha la compra de les urnes, una acció que “saben que no té base jurídica” per ser tombada. A més, no es va estar de recordar que “la decisió dels catalans no depèn de si el referèndum té permís de l'Estat, sinó que depèn de si els catalans se'l fan seu”. Encara que no tingui el beneplàcit de l'Estat, si té “una participació substantiva” ja serà vàlid –va reflexionar–, i, en canvi, en cas que fos acordat i només hi participés un 15% de la població seria paper mullat. “És feina del govern garantir que tots els ciutadans tindran les mateixes possibilitats de votar”. En paral·lel a això, va fer una crida a “la mobilització” de la ciutadania: “Que la gent es prepari per a la responsabilitat que representa prémer un botó o l'altre.”

El candidat del PDeCAT

Els assistents van preguntar insistentment a Puigdemont sobre si es pot repensar la decisió de no ser el candidat del PDeCAT en unes pròximes eleccions. I va tornar a ser taxatiu en el seu no, que va argumentar com una tria personal. “És bo que el partit esculli de la manera més adequada el seu candidat, el PDeCAT té l'oportunitat de fer aquesta tria interna, amb les mans lliures de servituds o megalideratges.” I va defensar donar l'oportunitat a “nous lideratges, a gent nova”.

LA FRASE

Avui el president Tarradellas no podria ni baixar de l'avió com a president perquè la llei no li ho permet
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT