POLÍTICA
BARCELONA - 12 maig 2017 2.00 h

Rajoy ha defugit una reunió amb el Pacte pel Referèndum

 Joan Ignasi Elena revela que al febrer li van demanar una trobada en una carta que no “ha obtingut resposta”

REDACCIÓ - BARCELONA

Joan Ignasi Elena, portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, va explicar ahir que el 24 de febrer els vuit coordinadors de la plataforma havien enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tal de concertar una reunió amb l'objectiu de plantejar-li la necessitat de dialogar sobre una consulta acordada amb l'Estat. Elena va lamentar ahir que la missiva no hagi obtingut cap resposta del president ni del govern espanyol, segons van informar ahir les agències informatives EFE i Europa Press.

La carta, en què se li va adjuntar el manifest de l'entitat, aclaria que l'objectiu de la trobada era “formalitzar un diàleg constructiu” per assolir un pacte entre els governs espanyol i català. En la carta, els responsables del pacte explicaven al president espanyol que el 6 d'octubre del 2016 el Parlament català havia aprovat una resolució que instava l'executiu de Puigdemont a fer possible la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya acordat amb el govern espanyol. La resolució –explicava la carta– va ser aprovada per 73 vots a favor i 10 abstencions, i impulsava la creació d'una taula política i social representativa de les entitats i els partits polítics catalans compromesos amb el dret a decidir i que es va constituir al 23 de desembre. De fet, es van enviar cartes també a totes les institucions, grups parlamentaris i partits polítics espanyols per recordar que el referèndum és una demanda compartida per la majoria de la societat catalana. Elena va afirmar ahir que, encara que discrepi de la proposta, el president espanyol no hauria de posar “un mur infranquejable” al diàleg, ja que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no es resoldrà sinó per vies polítiques que s'hauran d'acordar en un diàleg.

Tampoc el PP, el PSOE ni Ciutadans van donar resposta a la missiva, en el que Elena qualifica d'actitud equivocada, ja que “posant-se una bena als ulls la realitat no canvia”. Tot i que només Podem ha donat suport a l'objectiu de la plataforma catalana, Elena creu que la iniciativa té sentit perquè “posa llum” a la realitat que existeix a Catalunya. La plataforma presentarà en un acte públic el dia 19 el resultat de la feina feta durant aquests mesos en la recerca de suports nacionals i internacionals al referèndum.

Adhesió de Forcades

El grup promotor de Procés Constituent, amb la monja Teresa Forcades com a cara visible, va informar ahir que s'ha adherit al Pacte Nacional pel Referèndum i ha mostrat el seu suport a totes les institucions catalanes i càrrecs electes “represaliats” i, especialment, a l'Assemblea d'Electes de Catalunya, a la qual correspondria la representativitat de les institucions catalanes en cas de “dissolució o inhabilitació del Parlament o del govern”. Procés Constituent fa una crida a la societat civil a organitzar-se per garantir que les institucions catalanes continuaran funcionant.