JOAQUIM COLL

Historiador

Encert de Ciutadans i redempció socialista

@joaquimcoll


DIVENDRES, 12 DE JUNY DEL 2015

El complicat puzle de pactes que es dirimirà demà en tots els ajuntaments d'Espanya està estretament lligat en alguns casos al que passi poc després a nivell autonòmic. A València, els socialistes de Ximo Puig exigeixen un acord global a Compromís i Podem per governar la Generalitat i els ajuntaments. A meitat de setmana es va bloquejar per la desmesurada exigència de Mónica Oltra de voler, sense ser la llista més votada de l'esquerra, la presidència valenciana atribuint-se una superioritat moral en el discurs del canvi. Ara sembla que el pacte es recompon. A Múrcia, Ciutadans exigeix al Partit Popular que netegi d'imputats les institucions regionals i el partit per deixar governar la llista més votada a tot arreu. A Madrid, el partit taronja recolzarà la investidura de Cristina Cifuentes després de firmar un exigent decàleg de regeneració democràtica, però pot deixar els populars sense ajuntaments com els de Las Rozas i Alcobendas, perquè alguns regidors imputats no volen dimitir. S'ha de reconèixer que Albert Rivera està sabent collar el Partit Popular. L'exigència de celebrar primàries i limitar els mandats completa una negociació que Ciutadans ha sabut plantejar molt bé.

L'encert es completa amb el suport a Susana Díaz a Andalusia, encara que tres mesos de negociacions estèrils han fet efecte en els actors i tot apunta que la legislatura serà dura. En qualsevol cas, Ciutadans no vol compromisos de govern amb ningú abans de les eleccions generals. Vol arribar-hi tan verge com sigui possible. Els resultats del maig li han donat un paper menys decisiu del que les enquestes vaticinaven pel daltabaix dels populars. El dilema de si ajudar-los a València o les Balears, per exemple, no existeix. Per a Ciutadans és una sort. Limitar el seu suport al PSOE a Andalusia i al PP a Madrid, com a bastions emblemàtics de tots dos partits, li permet abonar una imatge d'equidistància per quedar-se amb l'espai del centre, encara que en realitat estigui una mica més a la dreta.

El PSOE de Pedro Sánchez està a punt de recuperar una bona part del poder territorial perdut el 2011. Però més important que això és que es redimeix com a força d'esquerres. El suport que rebrà de Podem en mitja dotzena de comunitats autònomes per arribar a la presidència li permetrà girar full de les acusacions que contra ell havia llançat el moviment 15-M. Pablo Iglesias ja no podrà dir que els socialistes també són casta, perquè ara els hauran votat. Per la seva part, el suport recíproc a les marques afins de Podem als consistoris de Madrid, Saragossa o la Corunya ajuda a completar la reconnexió amb una part de l'electorat que per al PSOE és vital de cara a les generals. És l'única forma de ser vist una altra vegada com un vot útil d'alternativa al PP
.