LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

Que pactin... però no amb els meus

@Enric_Hernandez

L'electorat no penalitzarà els partits refractaris a l'acord, segons els sondejos. Les genèriques crides a l'entesa es revelen buides

Que pactin... però no amb els meus

JOS LUIS ROCA


DISSABTE, 11 DE JUNY DEL 2016 - 18:54 CEST

Tota generalització és buida i, per tant, gratuïta. Amb molta facilitat ens abonem a la crítica abstracta cap a la classe política per la seva incapacitat per arribar a acords. El fiasco de l'avortada legislatura espanyola, l'‘impàs’ sobiranista després del 27-S i la ruptura de l'impostat pacte d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP amplifiquen aquests retrets, sovint prenyats de belles paraules –consens, concòrdia, bé comú...— que només maquillen els nostres particulars anhels.

Segons algunes enquestes, els partits més premiats per l'electorat el 26-J serien precisament els que s'han revelat més refractaris a l'acord: Mariano Rajoy (PP), que ha fet l'estàtua a l'espera que altres li regalessin la investidura o s'estavellessin en l'intent d'articular altres majories, i Pablo Iglesias (Podem), que, entestat a buscar una segona volta, ha dedicat més temps a declamar que a negociar. Per contra, els més penalitzats a les urnes serien el PSOE i Ciutadans, els únics que han segellat el més semblant a un pacte, per més minso i infructuós que resultés.

¿De veritat volem que els partits s'entenguin? I quan els demanem que ho facin, ¿pensem tots en les mateixes aliances? Per a un votant del PP, el pacte ideal seria aquell que garantís la presidència a Rajoy, però si servís per desallotjar-lo de la Moncloa el jutjaria un frau. Un votant d'esquerres aplaudiria un acord entre Units Podem i el PSOE, però s'escandalitzaria si els uns o els altres, per acció o omissió, facilitessin un altre mandat del PP. I l'independentisme, desitjós que Junts pel Sí i la CUP es reconciliïn i ressuscitin el full de ruta, no acceptaria de bon grat que el Govern busqués altres aliats per prolongar la legislatura.

El paper del PSOE

El 27-J, amb els sondejos a la mà, el paper més difícil serà per al PSOE, que es pot veure abocat a escollir entre entronitzar Iglesias o claudicar davant Rajoy per evitar altres eleccions. Si Pedro Sánchez atén a les preferències de l'electorat d'esquerres, no hauria de titubejar ni un segon, per fortes que siguin les pressions internes o les coaccions externes
.