OPINIÓ
12 juny 2017 2.00 h

Altra vegada la veu del carrer

Precedida per l’anunci d’una data i una pregunta per al referèndum i també per l’increment del to amenaçador de la delegació del Govern a Catalunya, la ciutadania va protagonitzar ahir un nou acte multitudinari per reclamar el dret a decidir. La convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència es produïa l’endemà mateix que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, apel·lés a la iniciativa popular amb una frase solemne: “A un poble mobilitzat no li poden fer ni pessigolles.” El carrer, una vegada més, no va fallar.

Ahir les entitats sobiranistes van voler escenificar a les Fonts de Montjuïc el suport al nou pas que ha fet el Procés amb l’anunci d’una data i una pregunta per al referèndum. El missatge és contundent: la ciutadania continua disposada a exercir el dret a decidir. El govern espanyol, en canvi, continua oscil·lant entre l’immobilisme i les amenaces, sobretot centrades en els funcionaris que gosin col·laborar amb la convocatòria i la celebració del referèndum.

Tal com proclamava ahir la conductora de l’acte, la que es manifestava era una societat oberta, dialogant, pacífica i plural, també convençuda que l’1 d’octubre votarem. Els alcaldes i alcaldesses que hi van intervenir van deixar clar que al costat de la gent hi ha també el municipalisme, totalment preparat per ajudar a la celebració de la festa de la democràcia. En els parlaments dels representants municipals es van sentir declaracions de suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i una idea molt aplaudida: fins a aconseguir-ho, cal aparcar la militància partidista per militar només a favor de Catalunya.