POLÍTICA
BARCELONA - 12 agost 2017 2.00 h

La Mesa del Parlament no inclou encara la tramitació de la llei del referèndum

 Tot i que l’activitat a la cambra es reprèn dimecres que ve, la llei encara no avança

 La CUP avisa que la norma de l’1-O s’hauria d’aprovar abans de l’11-S

A.B - BARCELONA

La reforma del reglament del Parlament aprovada el 26 de juliol fixa que el període de sessions de la cambra arrenqui el 16 d’agost, abans del que és habitual. En virtut de la renovada redacció de l’article 77.1 del reglament, ahir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar per dimecres que ve la primera reunió dels membres de la Mesa. Entre els temes que tractaran, crida l’atenció que no hi figuri l’admissió a tràmit de la proposició de llei del referèndum, que Junts pel Sí i la CUP van entrar al registre de la cambra l’últim dia hàbil per fer-ho, l’1 d’agost passat. Aquesta és la llei que ha d’emparar l’1-O. Malgrat que es podria incloure a última hora en l’ordre del dia de la Mesa, tot fa pensar que no es tractarà fins a la Mesa de la setmana següent.

En el tràmit de passar per la Mesa del Parlament, la proposició de llei ja podria rebre la impugnació del govern espanyol i del Tribunal Constitucional. A principis de mes, el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ja va anunciar que recorreria contra aquesta llei així que la Mesa l’admetés a tràmit i no s’esperaria que arribés al ple del Parlament. Per al nou període que comença la setmana vinent i acaba al desembre, la Mesa i la Junta de Portaveus van fixar un calendari de plens: el primer que es preveu és per als dies 6 i 7 de setembre. La primera comissió convocada és la d’investigació sobre l’operació Catalunya, els dies 28 i 29 d’agost.

En una entrevista a l’ACN, la diputada de la CUP Anna Gabriel va assegurar que confia que la llei del referèndum s’aprovi abans de l’11 de setembre. Per aprovar-la, creu que s’han d’utilitzar “tots els instruments disponibles” i, si cal, també els suspesos pel Tribunal Constitucional, com ara la reforma del reglament. La diputada confia que, un cop s’aprovi la llei del referèndum, el president del govern, Carles Puigdemont, signi de seguida el decret de convocatòria de l’1-O, així com els decrets de les normes complementàries que han de “replicar i interpel·lar” conselleries, institucions i ajuntaments de cara a la votació. Tot plegat, amb la idea que no passi “cap temps innecessari”. A més, va dir que no entén que CSQP sigui “contrària” a aquesta llei, ja que és una coalició que “pretén ser d’esquerres i es vanta de dir que volen decidir-ho tot”.

LA DATA

31.08.17
Es reuneix
la primera ponència d’un projecte de llei: el de ports i transports en aigües marítimes i continentals.

LA FRASE

Hauríem d’anar al carrer l’11-S amb la llei del referèndum aprovada; no podem trigar més que això
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP

Puigdemont accepta reunir-se amb Albiol

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acceptar reunir-se amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, la segona quinzena d’agost i així li ho va comunicar per carta, segons recull Europa Press. En la missiva, Puigdemont afirma que accepta aquesta reunió –proposada per Albiol dos dies enrere també per carta– malgrat les “clares faltes de respecte” del líder popular cap a la majoria parlamentària sobiranista. A més, li recrimina que el president espanyol, Mariano Rajoy, no accepti reunir-se amb ell per abordar el referèndum i altres temes d’interès per a la Generalitat. “Fa mesos, des del gener passat, que espero que el president del govern espanyol tingui amb mi la mateixa consideració que vostè amablement em demana i que es mereix que jo li dispensi”, conclou. Puigdemont anticipa a Albiol que vol parlar de “la fractura” que va generar el TC amb la sentència sobre l’Estatut. A més, defensa que la votació de l’1 d’octubre és “plenament legal i plenament legítima”.