La reforma del reglament del Parlament aprovada el 26 de juliol fixa que el període de sessions de la cambra arrenqui el 16 d’agost, abans del que és habitual. En virtut de la renovada redacció de l’article 77.1 del reglament, ahir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar per dimecres que ve la primera reunió dels membres de la Mesa. Entre els temes que tractaran, crida l’atenció que no hi figuri l’admissió a tràmit de la proposició de llei del referèndum, que Junts pel Sí i la CUP van entrar al registre de la cambra l’últim dia hàbil per fer-ho, l’1 d’agost passat. Aquesta és la llei que ha d’emparar l’1-O. Malgrat que es podria incloure a última hora en l’ordre del dia de la Mesa, tot fa pensar que no es tractarà fins a la Mesa de la setmana següent.
En el tràmit de passar per la Mesa del Parlament, la proposició de llei ja podria rebre la impugnació del govern espanyol i del Tribunal Constitucional. A principis de mes, el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ja va anunciar que recorreria contra aquesta llei així que la Mesa l’admetés a tràmit i no s’esperaria que arribés al ple del Parlament. Per al nou període que comença la setmana vinent i acaba al desembre, la Mesa i la Junta de Portaveus van fixar un calendari de plens: el primer que es preveu és per als dies 6 i 7 de setembre. La primera comissió convocada és la d’investigació sobre l’operació Catalunya, els dies 28 i 29 d’agost.
En una entrevista a l’ACN, la diputada de la CUP Anna Gabriel va assegurar que confia que la llei del referèndum s’aprovi abans de l’11 de setembre. Per aprovar-la, creu que s’han d’utilitzar “tots els instruments disponibles” i, si cal, també els suspesos pel Tribunal Constitucional, com ara la reforma del reglament. La diputada confia que, un cop s’aprovi la llei del referèndum, el president del govern, Carles Puigdemont, signi de seguida el decret de convocatòria de l’1-O, així com els decrets de les normes complementàries que han de “replicar i interpel·lar” conselleries, institucions i ajuntaments de cara a la votació. Tot plegat, amb la idea que no passi “cap temps innecessari”. A més, va dir que no entén que CSQP sigui “contrària” a aquesta llei, ja que és una coalició que “pretén ser d’esquerres i es vanta de dir que volen decidir-ho tot”.