POLÍTICA
Girona - 12 setembre 2015 2.00 h

Clam per la llibertat

 L'acte institucional de la Diada a Girona es va fer al saló de descans del Teatre Municipal, amb la intervenció de Pere Vila, Santi Vila i Carles Puigdemont, que van destacar el moment decisiu del país

NURI FORNS

L'acte institucional de la Diada a Girona, que es va celebrar al saló de descans del Teatre Municipal, va convertir-se en un clam a recuperar les llibertats perdudes a Catalunya.

Va obrir l'acte el president de la Diputació, Pere Vila, que va demanar als assistents a l'acte que tinguin “un bri d'esperança que ho farem bé”. Va recordar també que assolir la llibertat ho farà la societat civil perquè –va dir, citant el general Moragues– “el triomf de Catalunya és cosa nostra, només nostra”. També va exposar que en els últims quatre anys hi ha hagut molts moments decisius cap a la llibertat, però que ara la gent exigeix a les institucions “un pas més per transformar-nos en un país lliure, just, un país de la gent”. Per Vila, Catalunya ha pecat de prudent en moltes ocasions “i vam ajupir el cap entenent que formàvem part d'un conjunt; ara ja no, la gent ha dit prou i vol ser ciutadà de ple dret”. Per acabar, el president de la Diputació va defensar que la llibertat “ens l'hem de guanyar nosaltres mateixos com a catalans, i no esperar que ens l'atorguin com una almoina els nostres opressors”.

Els ideals republicans

El conseller de Territori, Santi Vila, va apel·lar als ideals republicans (justícia, fraternitat) com a pilars bàsics de la identitat nacional catalana, que no es configura “per raons ètniques”. També va dir que es podria tenir la temptació de fer “una llista de greuges” en la relació amb l'Estat espanyol, però va considerar que el país “ja ha girat full, i se sent molt més motivat parlant de futur”. També va reivindicar la idea del canvi com a element positiu, i va citar la cancellera alemanya Angela Merkel quan es va referir a la crisi dels refugiats: “El que estem vivint ens ocuparà els pròxims anys, ens canviarà, i volem que el canvi sigui positiu i pensem que ho podem aconseguir.” Per contrast, la idea de canvi a l'Estat espanyol és “motiu d'estrès”.

“Ens en sortirem”

L'alcalde, Carles Puigdemont, va reivindicar el paper de les institucions a l'hora de donar resposta a la demanda dels ciutadans: “El seu paper no és el de canviar els desitjos de la gent o mirar cap a una altra banda, sinó el d'acompanyar-la cap al futur.” “No ens tremolaran les cames en el procés històric que viu el país, les institucions seran la garantia que ens en sortirem”, va concloure. Els parlaments es van tancar amb un crit de “Visca Catalunya lliure”.

Per acabar, l'acte de la Diada a Girona es va tancar amb una actuació del quartet de la GIO Orquestra i el cant a l'uníson de l'himne Els segadors. A l'acte, organitzat conjuntament per l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, van assistir-hi, entre altres personalitats, el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el delegat del govern a Girona, Eudald Casadessús; el rector de la UdG, Sergi Bonet; el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, i regidors de l'Ajuntament.

La CUP recorda també els 11-S del 1973 i el 2001

La CUP va celebrar ahir la Diada a Girona amb un esmorzar popular a la plaça del Mercadal, coorganitzat amb l'Assemblea de Joves de Girona, en el qual es va homenatjar “els lluitadors i lluitadores que van donar la seva vida per la nostra terra”, segons el presentador de l'acte i candidat per Girona, Jordi Navarro, i també es va recordar dos 11 de setembre més: el del 1973, en què va ser assassinat el president xilè Salvador Allende, i el del 2001, en què va tenir lloc l'atac a les torres bessones de Nova York. “La CUP se sent molt identificada amb el programa de la Unitat Popular d'Allende”, va dir el cap de llista de Girona, Benet Salellas, que va recordar també que l'11-S del 2001 es va obrir un nou context geopolític mundial amb les guerres de l'Afganistan i l'Iraq. “Aquelles guerres d'ahir són la causa dels refugiats d'avui”, va afegir Salellas, que també es va referir a l'actual procés constituent català com una oportunitat per sortir de la crisi, “no per substituir l'oligarquia de Madrid per la de Barcelona”.

Prèviament, van intervenir un representant de l'Assemblea de Joves i Gabriela Serra, candidata per Barcelona: “Volem una independència per obrir-nos al món, no per posar-hi fronteres”, va dir.

La demanda d'autocars desborda l'ANC a Girona

Almenys mig miler d'autocars van sortir entre aquest migdia i primera hora de la tarda de tot Catalunya per transportar assistents a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. Des de Girona i Figueres també han sortit dos trens noliejats pels seus consistoris. La demanda popular ha desbordat totalment les seccions gironines de l'ANC. L'organització ha hagut d'anar a buscar autobusos per llogar a poblacions properes a Barcelona i fins i tot al la Catalunya del Nord perquè la flota de lloguer a la zona s'havia esgotat. Només des de Girona ciutat van sortir una cinquantena de busos.

Unes 200 persones van assistir a l'acte, que es va tancar amb música