POLÍTICA
SANT BOI DE LLOBREGAT - 12 setembre 2016 2.00 h

AVANTÍTOL

 

AVANTÍTOL SEGON

En Comú Podem alerta del perill d'“aixecar murs”

 Xavier Domènech avisa que el país està “atrapat en fulls de ruta i en debats d'acrònims”, fent referència al RUI

 La coalició celebra la seva primera Diada en un acte a Sant Boi de Llobregat

EVA GARCIA PAGÁN - SANT BOI DE LLOBREGAT

Per En Comú Podem, la sobirania d'un país no es decideix, sinó que es construeix gràcies a la força de la seva gent. Ahir el portaveu de la coalició que aplega Barcelona En Comú, Equo, EUiA, ICV i Podem, Xavier Domènech, recordava al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat la força i l'impuls del poble en l'assoliment de les llibertats. Domènech va recordar: “Sempre hem defensat el dret a decidir del nostre poble, però més enllà de la defensa i la lluita, que no deixarem mai de fer, també tenim la certesa que la sobirania no es decideix, es construeix amb la força de la pluralitat.” “Aquest ha de ser un procés sense dogmes, que no vol dir sense fermesa ni ideals”, va dir.

Per En Comú Podem la d'ahir va ser la seva primera Diada però l'acte va servir per commemorar la que fa 40 anys es va celebrar a la ciutat del Baix Llobregat. “Molt abans de cap Constitució espanyola ni de la monarquia, gràcies a la força de les classes populars es va restablir la Generalitat de Catalunya”, va recordar. “Ara estem atrapats, hi ha la DUI, un RUI i un full de ruta i hem d'entendre que tan sols el poble català ha de construir el seu propi futur”, es va queixar.

Per Domènech, les presses en el procés català poden ser contraproduents. “És cert que no hi ha espera que valgui però tampoc cap pressa i no volem que, amb les presses, acabem construint un mur”, va avisar Domènech. “No volem construir un mur, no ens volem atrapar en un full de ruta ni en debats d'acrònims”, va assegurar. “La lluita per la llibertat de Catalunya és la lluita per la llibertat de tots els pobles de la pell de brau”, va dir, i va assegurar que això només s'assolirà amb la fraternitat. “La llibertat i la igualtat només es construeixen i es fan possibles des de la fraternitat”, hi va afegir. Domènech va insistir que tot i que els catalans no poden esperar més per decidir el seu futur, ho han de fer “sense xocar i construir murs” amb “la resta de territoris d'aquesta pell de brau”.

L'acte va aplegar vora unes 800 persones al parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat en un migdia “tòrrid”, com va dir Domènech, i hi van convidar alguns dels protagonistes de la manifestació de l'Onze de Setembre del 1976, entre ells, Pere Portabella, director de cinema, fundador de l'Assemblea de Catalunya i exdiputat del PSUC; Marina Subirats, sociòloga i filòsofa especialitzada en feminisme, i Arcadi Oliveras, economista i activista, que van reivindicar “el catalanisme popular”, segons el lema de la trobada. Entre les cares conegudes, s'hi va poder veure l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Gerardo Pisarello, Laia Ortiz, Ernest Urtasun, Albano Dante Fachín, Joan Josep Nuet i Lluís Rabell, entre altres dirigents de la formació. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, també va assistir a l'acte.

Pere Portabella, que va ser l'encarregat d'inaugurar els parlaments, va recordar que “els moments en què Catalunya aconsegueix fer passos endavant coincideixen quan hi ha unitat, que no implica uniformitat, ningú ha de renunciar als seus ideals” i va animar a “recuperar l'impuls, la força, perquè és l'únic que ens queda”. “La nostra diversitat ha estat allò que ens ha fet forts, i la homogeneïtat, dèbils”, va defensar Domènech. Marina Subirats va animar a “assumir que cadascú és diferent per construir la solució comuna” i va criticar l'estratègia dels partits espanyols, “sobretot el PP”, per dividir la societat catalana. “No deixeu que ningú us deixi fora de la defensa dels drets de la gent”, va demanar.

LES FRASES

No volem construir un mur, ni atrapar-nos en fulls de ruta ni en debats d'acrònims
Xavier Domènech
PORTAVEU D'EN COMÚ PODEM
Els moments en què Catalunya fa passos endavant és quan hi ha unitat, que no implica uniformitat
Pere Portabella
CINEASTA, EXDIPUTAT DEL PSUC