ADMINISTRACIONS
BADALONA - 12 octubre 2016 2.00 h

12-O, tancat per ordre judicial

 Un jutge prohibeix a l'Ajuntament de Badalona obrir avui les portes

 El govern municipal acata la decisió però la qualifica de “cop d'estat”

SARA MUÑOZ - BADALONA
Els regidors mantenen el seu pla i aquest matí aniran a treballar

L'Ajuntament de Badalona no obrirà avui les portes tot i que la voluntat del govern municipal era que l'administració funcionés, en la mesura del possible, com qualsevol dia laborable. El jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona va acceptar ahir al migdia la petició de la delegació del govern espanyol a Catalunya i va resoldre prohibir al consistori badaloní l'obertura de les dependències municipals durant la Festa de la Hispanitat.

A grans trets, el magistrat interpreta que la intenció de l'executiu de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA de transformar en “festiu voluntari” la Festa de la Hispanitat “té un rerefons polític que perjudicaria l'interès general, social i col·lectiu de la celebració, així com la llibertat ideològica dels treballadors municipals”.

El govern municipal havia ofert a la plantilla acudir avui al seu lloc de treball i, a canvi, fer pont el divendres 9 de desembre. Els regidors del govern, tret d'alguna excepció, i la majoria de càrrecs de confiança també havien expressat la intenció de presentar-se a la feina. Però el jutge, tot i que desestima alguns dels motius al·legats en la seva denúncia per la delegada del govern María de los Llanos de Luna, ha entès que hi ha un argument de més pes que la resta que justifica la seva decisió: “Resulta evident que la decisió de l'Ajuntament obeeix a un determinat plantejament polític o ideològic, perfectament lícit i respectable, de manera que la decisió individual de cada treballador d'anar o no a treballar, malgrat el que pugui argumentar-se per part de l'Ajuntament, pot no ser enterament lliure i, a més, podria resultar contrari al dret fonamental a la llibertat ideològica.” “Existeix –segons el magistrat– un risc cert que l'actuació administrativa impugnada obligui els empleats públics a significar-se, en un sentit o un altre, amb relació a la festivitat del 12 d'octubre.”

Tan bon punt es va conèixer la notícia, els representants del govern local van comparèixer per confirmar que acatarien la sentència, amb l'única motivació de no perjudicar aquells empleats que havien comunicat a recursos interns la voluntat de treballar. Un total de 47 ho havien demanat, segons el govern, si més no fins ahir al matí. Tots aquests faran festa però els regidors i els càrrecs de confiança tenen intenció de mantenir els seus plans.

Ahir, desconeixedors de quin rumb agafaran les accions convocades per al dia d'avui, l'executiu local es va haver de conformar a buidar el pap contra el PP i contra l'estament judicial. “És un cop d'estat contra la sobirania local”, va afirmar el tinent d'alcalde de Badalona Democràtica, Jose Téllez (Guanyem Badalona en Comú). L'edil va acusar el PP d'“utilitzar les institucions democràtiques i el poder judicial per atacar governs locals”. En una línia similar es va manifestar el tinent d'alcalde de Badalona Democràtica, Oriol Lladó (ERC), que es va referir als fets com a “acte de persecució política”. Tots dos regidors van lamentar la manera d'actuar del poder judicial, “sense marge per al diàleg ni per al recurs”. Efectivament, la resolució del jutge no accepta cap mena de resposta per part del consistori badaloní. El magistrat cita tant l'Ajuntament de Badalona com la delegació del govern espanyol per l'endemà del 12 d'octubre.

Qui no va amagar ahir la seva satisfacció amb la decisió del jutge va ser el regidor del PP a Badalona i president del grup del PP al Parlament de Catalunya, Xavier García Albiol, tot qualificant la resolució de “molt bona notícia”. Albiol va lamentar que “aquesta senyora”, en referència a l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, “hagi organitzat aquest espectacle per a no res, quan ni tan sols hi havia una demanda dels treballadors”. Els populars, segons avança Albiol, rumien ara si forçar un ple extraordinari on es voti la reprovació de l'alcaldessa.

També des de les files del PP, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va afegir més llenya al foc en declarar que “associar la festa nacional espanyola amb un genocidi cultural a Amèrica només es pot fer des de la més absoluta indigència cultural perquè, a diferència del que van fer altres nacions europees, Espanya va apostar pel mestissatge i no per crear reserves d'indis”. Els dos representants del govern de Badalona van respondre al ministre tot recomanant-li la lectura de Las venas abiertas de América Latina, un assaig d'Eduardo Galeano.

L'instant en què ahir es va conèixer la decisió del jutge de prohibir l'obertura de l'Ajuntament va agafar l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, en un vol rumb a Bogotà, on participa aquests dies en unes jornades sobre municipalisme.

Malauradament, creiem que aquesta no serà l'única situació d'indefensió que patirem
Oriol Lladó
REGIDOR BADALONA HABITABLE
Queda demostrat que el govern de Badalona molesta, i molt, les altes esferes del poder
Jose Téllez
REGIDOR BADALONA DEMOCRÀTICA

Els regidors es plantaran a les portes del viver

L'any passat, sense fer gens de soroll, una part important dels regidors i càrrecs de confiança del govern municipal van anar a treballar el 12 d'octubre, en considerar que en una jornada com aquesta no tenen res a celebrar. Avui, bona part dels càrrecs electes (es desconeix si tots) es plantaran des de les vuit del matí a les portes de l'edifici d'oficies municipals del viver, des d'on atendran els ciutadans que se'ls acostin. En principi, només faran un paper d'informadors, ja que estaran al carrer, sense cap eina per fer tràmits. Ahir, però, no es descartava alguna acció sorpresa, dissenyada durant la tarda o fins i tot improvisada al matí. A banda d'aquesta acció, Guanyem Badalona en Comú ha convocat una concentració, a dos quarts d'onze del matí, a la plaça de la Vila. La convocatòria és prèvia a la resolució del jutge però és segur que el to, un cop s'ha prohibit l'activitat municipal, serà diferent. La CUP, integrada a Guanyem, feia una crida ahir via Twitter a desobeir l'ordre del jutge i a obrir l'ajuntament.


POLÍTICA
BARCELONA - 12 octubre 2016 2.00 h

Mig centenar de consistoris catalans mantindran avui la seva activitat habitual

 Sabadell, Berga, Argentona i Celrà, entre els municipis que faran objecció a la festa del Dia de la Hispanitat

 La majoria són governats per ERC o la CUP

MARC GARRIGA - BARCELONA

Aquest any el Dia de la Hispanitat serà un feiner més en molts ajuntaments del país. Una cinquantena de municipis, segons l'ACN, no celebraran el festiu i mantindran l'activitat als seus consistoris. Berga, Sabadell, Argentona, Celrà, Linyola i Prats de Lluçanès són algunes de les poblacions on avui treballaran. Hi ha consistoris que atendran el públic durant l'horari habitual perquè hi haurà prou funcionaris, però en d'altres treballaran de manera interna o bé només ho faran els regidors de govern. Els que han optat per no celebrar el festiu són poblacions majoritàriament governades per la CUP i per ERC, tot i que també n'hi ha alguna del PDC.

Badalona és el municipi més gran que ha decidit treballar aquest 12 d'octubre, però no és l'únic que no celebrarà el Dia de la Hispanitat. Un d'aquests és Sabadell, on l'alcalde, Juli Fernàndez (ERC), i els regidors de l'equip de govern aniran a treballar amb normalitat i mantindran les reunions habituals. A Argentona (Maresme) el govern també treballarà, però l'alcalde, Eudald Calvo (CUP), ha explicat que no tots els membres. En aquesta població la CUP hi governa amb ERC, ICV i el PSC, i els regidors socialistes han dit que sí que faran festa. Pel que fa als treballadors del consistori, el govern local els dóna l'opció de canviar aquest festiu per un altre dia laborable, però les dependències municipals no obriran de cara al públic. Als ajuntaments de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), Mieres (Garrotxa), Verges (Alt Empordà), Artés (Bages), Agramunt (Urgell) i Capellades (Anoia) també treballaran aquest 12 d'octubre. Així mateix ho faran a Vilella Alta (Priorat), Viladrau (Osona) i Cervera. L'Ajuntament de Girona tancarà de portes enfora, però els regidors que ho vulguin podran anar a treballar. L'alcaldessa de Tàrrega i els alcaldes de Sort i de Soriguera (Pallars Sobirà) també treballaran aquest 12 d'octubre.

Pintades a monuments barcelonins

Diversos monuments i espais públics de Barcelona van aparèixer amb pintades, la nit de dilluns, en una acció reivindicativa en contra del Dia de la Hispanitat. Un d'aquests va ser l'estàtua de Colom, on a banda de la proclama “12-O, res a celebrar” alguns elements escultòrics de la seva base van ser acolorits de vermell o taronja. L'efígie dedicada a Antonio López, situada a tocar de la Via Laietana, va ser una de les altres damnificades, en aquest cas amb inscripcions al·legòriques al grup Black Panthers per contraposar-les amb el passat com a esclavista de l'homenatjat. La placa de la plaça del Duc de Medinacelli també va ser tacada amb pintura. La majoria d'aquestes pintades ja havien estat netejades ahir al matí per personal de l'Ajuntament de Barcelona. Malgrat que l'episodi no va ser reivindicat formalment, el grup municipal de la CUP –que és el que va difondre les imatges– les va contextualitzar com una mostra de rebuig públic contra el “colonialisme”, l'“imperialisme” i el “racisme”.