POLÍTICA
BARCELONA - 12 octubre 2016 2.00 h

Exteriors denuncia a l'ONU la “persecució” de polítics

 El departament de Romeva va enviar una carta a les Nacions Unides i al Consell d'Europa a l'agost per posar en coneixement la situació que pateixen els càrrecs electes arran del procés del 9-N

REDACCIÓ - BARCELONA

El govern català va enviar una carta a les Nacions Unides i al Consell d'Europa per denunciar la situació que viuen alguns polítics arran del procés participatiu del 9-N. Va ser a finals d'agost que el director general d'Afers Multilaterals i Europeus del Departament d'Exteriors, Manuel Manonelles, va adreçar una missiva a l'alt comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Zeid Ra'ad Al-Hussein; al responsable d'aquest mateix comissionat a les àrees d'Amèrica, Europa i Àsia Central, Gianni Magazzeni, així com al comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks.

En les cartes, avançades per l'edició digital de La Vanguardia, Manonelles hi denuncia “la persecució” que, segons el seu parer, estan patint els polítics sobiranistes després del procés participatiu del 9-N. I lamenta davant de l'ONU i del Consell d'Europa “el caràcter antidemocràtic de les institucions judicials espanyoles i la vulneració evident dels drets fonamentals i polítics catalans”.

Les missives donen compliment a una resolució aprovada en la comissió de Justícia del Parlament el 23 de juny passat en què es demanava a l'executiu que reclamés empara als organismes internacionals de drets humans. El text de la cambra catalana es va aprovar arran de la situació política i judicial de polítics com ara l'expresident Artur Mas, i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, tots tres processats per la seva implicació en el procés participatiu del 9-N. El cap de files de l'antiga CDC a Madrid, Francesc Homs, està investigat pel mateix.

En les cartes s'aprofita per comunicar als seus destinataris la resolució que va veure la llum en la mateixa comissió en què “es va reprovar el fiscal en cap de l'Audiencia Nacional, Javier Zaragoza, per la circular en què es dóna instruccions de persecució dels càrrecs electes”.

La portaveu del govern, Neus Munté, va treure importància als textos enviats per Manonelles. Munté es va remetre al mandat de la comissió de Justícia del Parlament en què, tal com va recordar, es demanava comunicar “als organismes internacionals en matèria de drets humans” que s'estava denunciant càrrecs electes catalans per haver donat suport a la declaració sobiranista del 9-N.

Qui sí que va reaccionar a les missives va ser el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. “Es pot fer el ridícul de moltes maneres, i aquesta n'és una”, sentenciava, i veia les cartes com “una broma”.

LA FRASE

S'ha de ser més responsable. L'ONU té problemes més greus dels quals ocupar-se
Jorge Fernández Díaz
MINISTRE INTERIOR EN FUNCIONS