El Suprem torna a avalar el senyal de TV3 a València

Anul·la el cessament de les emissions i la multa que el govern de Francisco Camps va imposar a la Fundació Ramon Muntaner

És la segona sentència que indica que no té potestat sancionadora

12/11/14 02:00 VALÈNCIA - TERE RODRÍGUEZ
Manifestació pels carrers del València a favor de les emissions de TV3 al territori valencià Foto: ACN.
Notícies de ...

L'estratègia de setge econòmic que el govern de Francisco Camps va dirigir durant anys contra Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va patir ahir un altre revés judicial. El Tribunal Suprem va anul·lar les sancions imposades per l'executiu valencià a la Fundació Ramon Muntaner –impulsada per ACPV i amb entitat jurídica pròpia– per reemetre el senyal de TV3 al País Valencià. Segons va informar el TSJ valencià, la resolució del Suprem estima el recurs de la Fundació i anul·la les dues sancions que li va imposar la Generalitat valenciana en 2008: el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià i una multa de 100.000 euros.

La Fundació va interposar recursos al TSJ valencià, que van ser desestimats, fins a arribar al Suprem, que finalment ha donat la raó a l'entitat, ja que entén que les seues peticions són “anàlogues” a les de l'altra entitat responsable de les emissions, ACPV, a la qual el Suprem també va anul·lar les multes en 2012. La sentència repeteix els arguments que ja va utilitzar el Suprem en la seua decisió del 2012, en què va dictar que la Generalitat no tenia competències per sancionar la reemissió del senyal de TV3 en el territori valencià, ja que aquestes corresponen a l'Estat.

“L'associació sancionada no assumia les funcions pròpies d'un operador audiovisual sinó la d'un mer retransmissor”, indica. En vista d'això, l'alt tribunal considera que no ha quedat demostrat que la utilització de les freqüències usades per a la reemisió es fera a costa de les assignades a les televisions valencianes.

El Tribunal Suprem estima que l'emissió de programes de la televisió pública catalana en zones del País Valencià no constituïa una emissió sense llicència que poguera ser sancionable, sinó que es tracta de la prestació de servei públic “en règim de gestió indirecta” i, per tant, d'una possible infracció de les normes reguladores tècniques, el control de les quals correspon a l'Estat.

A última hora ACPV es va pronunciar sobre la sentència per assegurar que no té conseqüències pràctiques. “Primer, perquè no sabem quan ens serà retornat l'import de la multa, ja que això depén del govern valencià. I segon, perquè ACPV no pot reobrir les emissions, ja que Fabra no ens podria multar, però sí que ho podria fer el president espanyol”, explicaven fonts de l'entitat. Cal recordar que l'executiu valencià va amenaçar d'advertir Rajoy si es reobria TV3, tal com va fer amb les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià.

Ofegament econòmic

Precisament ahir ACPV va informar que el Ministeri d'Indústria finalment ha posat una multa de 45.000 euros (podria haver arribat al milió d'euros) per aquestes emissions, després de resoldre l'expedient sancionador que va obrir a a l' entitat– a instàncies del govern valencià– per aquesta qüestió. Després de gairebé un any de recursos i al·legacions, l'entitat ha aconseguit reduir la quantia que haurà de fer efectiva a Nadal. En conseqüència, l'entitat assegura que ha hagut de preparar una campanya de micromecenatge en la plataforma Verkami, que s'activarà demà, dimecres 12, i a la qual es podrà accedir mitjançant el seu web per recollir els diners necessaris per poder pagar la multa per Nadal i evitar l'embargament dels comptes.

LA XIFRA

45.000
euros
de multa ha imposat el Ministeri d'Indústria a ACPV per les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià.
Darrera actualització ( Dimecres, 12 de novembre del 2014 02:00 )