El PSC i ERC insisteixen en el no als pressupostos

Els socialistes asseguren que només avalarien els comptes si Mas fes un “gir copernicà” en el seu full de ruta

CDC pressiona els republicans, però Junqueras continua descartant l'abstenció

12/12/14 02:00 BARCELONA - M.B
Junqueras saluda Lucena en la conferència que va fer el líder dels republicans Foto: J. RAMOS.

El govern treballa contra rellotge per buscar socis per al pressupost, que es debatrà dimecres al Parlament, però les negociacions estan en via morta i el PSC i ERC insisteixen en el no. Si els comptes no superessin aquest primer tràmit, l'executiu es veuria abocat a un carreró sense sortida.

Avui està previst que dirigents socialistes es reuneixin amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per explorar un acord, que sembla inviable. Els de Miquel Iceta van reiterar ahir que no donaran suport als comptes ni s'abstindran, tret que hi hagi un “gir copernicà” en el full de ruta sobiranista de Mas. El portaveu, Maurici Lucena, va recordar que el seu partit busca un pacte global, més enllà dels pressupostos, i que hauria de consistir a impulsar les polítiques econòmiques i a obrir converses amb l'Estat espanyol per poder celebrar una consulta pactada. Al marge d'aquesta situació, els socialistes consideren que s'haurien de fer més retocs en els números, perquè “mantenen” el nivell de retallades del 2014.

L'altre actor implicat en aquest serial és ERC. Convergència va demanar a Junqueras que sigui “coherent” amb el pacte de legislatura i que permeti l'aprovació dels pressupostos al marge de les negociacions que hi ha sobre un possible avançament electoral. Però els republicans subratllen que els dos processos estan vinculats i ahir van insistir en la seva negativa al projecte de Mas-Colell. També van descartar una abstenció i matisaven que, encara que ERC fes aquest pas, es necessitarien les abstencions del PSC o el PP. “No sembla probable”, vaticinaven fonts de la direcció d'ERC, que defensen una pròrroga. Per la seva part, la secretària general, Marta Rovira, va avançar que estan treballant en una proposta pressupostària que faran pública els propers dies, tot i que mantenen la incògnita sobre si presentaran una esmena a la totalitat.

Tot i això, CiU i ERC es mostren confiats que, al final, hi haurà una entesa general i es recuperarà la unitat. Una unitat que, avui fa just un any, es va plasmar entre totes les forces sobiranistes en la formulació de la data i la pregunta del 9-N.

Crítiques a Iceta

D'altra banda, el PP va qualificar d'“ocurrència” les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, en la conferència de dimecres, va defensar que l'Estat eixugui el deute econòmic per poder facilitar el finançament, que està encallat.

Darrera actualització ( Divendres, 12 de desembre del 2014 02:00 )