Felip VI fa una crida a la unitat com en la Transició

El rei d'Espanya, en un acte a Barcelona amb Artur Mas, recorda que per resoldre els reptes polítics i econòmics cal caminar plegats

També defensa la Constitució i subratlla que la divisió és negativa

12/12/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Mas demana
a Foment que s'involucri en
els temes de país

L'esperit unitari de la Transició. Aquesta és la recepta que el rei Felip VI va proposar ahir, en una visita a Barcelona, per intentar resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. El monarca, per tant, va mantenir la posició immobilista que impera des de fa temps a Madrid i va recordar que les divisions i els aïllaments no sumen, en clara al·lusió al procés sobiranista, tot i que no va esmentar-lo directament. Unes advertències que Felip VI va fer durant l'entrega de guardons de Foment del Treball, a la qual també va assistir el president de la Generalitat, Artur Mas.

La setmana passada Felip VI ja va visitar Catalunya –va anar a la fàbrica de Seat, a Martorell– i va coincidir amb Mas, però llavors no va fer cap declaració. Ahir, doncs, era la primera vegada que parlava a Catalunya després del procés participatiu del 9-N i la contundent victòria del sí i sí. El rei va avisar que l'única manera d'afrontar els problemes polítics i econòmics que hi ha a l'Estat és fer pinya i caminar plegats. “Com tres dècades enrere, hem d'abordar-los junts”, va ressaltar, i va afegir-hi: “Avui més que mai cal unir forces i estratègies. No podem trobar respostes de manera aïllada.” Però aquí no es va acabar l'arenga a favor de la unitat i també va reivindicar la figura i el “seny” del general Prim per destacar que els “millors moments de Catalunya coincideixen amb els de tot Espanya”. Finalment, va fer una defensa aferrissada de la Constitució.

Aquesta crida al diàleg va ser secundada tant pel president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, que va subratllar que l'acord és necessari per poder avançar en qualsevol societat democràtica, com pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. En aquest últim cas, el dirigent del PP va esmentar el discurs que Joan Carles I va fer com a rei el 1976 en la seva primera visita oficial a Catalunya. Aquell dia el monarca va ressaltar que Espanya, per als catalans, és una “prometedora empresa comuna”. El ministre va coincidir amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, després de l'agra trifulga que hi ha hagut entre tots dos per les informacions d'El Mundo.

Mas, que va parlar abans que el rei, va fer una intervenció molt més centrada en l'àmbit econòmic, tot i que va reclamar a la patronal que s'involucri en les “assignatures” pendents que té el país.

Precisament, l'any passat aquest mateix acte va estar precedit d'una forta polèmica. Mas va decidir no assistir-hi i va plantar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per un desacord de protocol. El cap de l'executiu català havia de presidir l'entrega de premis i cloure els parlaments com a màxim representant del país, fet que sempre passa, tret que hi hagi el rei, com ahir, el príncep o el mateix president del govern espanyol. Però La Moncloa va fer passar per davant Santamaría, que aquell dia era presidenta en funcions perquè Rajoy era fora de l'Estat, i la Generalitat es va indignar.

Per la seva banda, Mariano Rajoy va alertar des de Madrid que no és el moment de fomentar els “aïllaments” ni tampoc de plantejar “eslògans” i “frivolitats” sobre l'articulació de l'Estat, sinó que ara cal sumar esforços per fomentar el creixement i la creació d'ocupació.

LES FRASES

És necessari unir forces i estratègies. No podem permetre'ns
la divisió perquè
el món camina
cap a una major integració
El marc constitucional ha fet possible la protecció i la diversitat cultural i política d'Espanya
Felip VI
REI D'ESPANYA
Val la pena que les grans organitzacions, com Foment, estiguin en les assignatures de país que tenim
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Una societat democràtica no pot prescindir del
camí de l'acord
per avançar
Joaquim Gay de Montellà
PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL
Darrera actualització ( Divendres, 12 de desembre del 2014 02:00 )