Encallats, encara

La data de l'avançament electoral complica ara l'entesa entre CiU i ERC, al marge de les llistes

CiU sospesa tots els escenaris, fins i tot el del desacord, i no descarta ajornar les plebiscitàries per després de les municipals

13/01/15 02:00 -

Artur Mas i Oriol Junqueras continuaven ahir tan lluny i tan a prop com abans-d'ahir, tot i l'expressada voluntat mútua d'arribar a un acord sobre les plebiscitàries i la insistència republicana que accepten “fil per randa” la tercera proposta del president de la Generalitat: la plantejada pel president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, perquè la llista de Mas aglutini representants de la societat civil i ERC tanqui una llista amb membres del partit. Malgrat l'acostament aparent sobre la fórmula electoral, el principal escull a hores d'ara és la data de les eleccions, que els republicans volen abans de les municipals, però que Mas només s'ha compromès a avançar al març si hi ha la impossible llista unitària. Després de les jugades tàctiques de divendres, i un cop passat un cap de setmana de declaracions encreuades, CiU ha començat a avaluar tots els escenaris possibles, fins i tot el del desacord i la possibilitat de deixar els comicis per a la tardor, mentre que els de Junqueras temien l'ajornament dels comicis i es declaraven disposats a acceptar les “condicions” sobre la seva candidatura, encara que consideren que “no són legítimes”. També lamentaven que la seva disposició a reunir-se no fos resposta amb una trobada immediata.

CDC, però, no en té prou amb paraules. Demana concretar l'aparent entesa en la taula de negociació, amb la “generositat” i els “sacrificis” que això comporta. Nega que hagi posat cap condició a ERC sobre els independents i rebutja l'ús de paraules com acatament i imposició. De fet, la portaveu dels convergents, Mercè Conesa, va argumentar ahir que el seu partit ja actua de manera excepcional perquè renunciarà a presentar-se als comicis, fent pinya amb la candidatura del president. A més, a diferència d'ERC i al marge de les llistes, els convergents només han defensat que les eleccions siguin al març, com reclama Junqueras, si hi ha llista unitària. La desconfiança mútua, a flor de pell, complica el tancament d'un pacte sòlid i impermeable als interessos de part. Si a finals de setmana Mas compareix sense que hagin arribat a un acord, difícilment hi hauria anticipades abans de les municipals. L'ANC va encetar ahir mesures de pressió, amb una piulada i una cassolada.

No va transcendir cap contacte entre les dues parts i, segons algunes fonts, els moviments es podrien fer esperar fins dimecres o dijous, tenint en compte que Mas compareixerà demà per fer balanç del 2014. Qui sí que es va reunir va ser la cúpula de CiU amb Mas a Palau. Segons fonts de la federació, en la trobada es van avaluar els diversos escenaris de futur, sense excloure la falta de pacte i l'ajornament electoral. El contacte suplia el fet que no hi havia prevista cap trobada ordinària de la direcció de la federació en una setmana “important” com aquesta per a l'horitzó de la legislatura. Hi havia els convergents Josep Rull i Lluís Corominas, i els socialcristians Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Però la decisió definitiva, segons veus de la cúpula, es manté en mans de Mas. ERC també va reunir la seva executiva a la tarda. Abans de la reunió del migdia a Palau, Mas es va reunir al matí amb l'executiva de CDC.

“Aquest és un procés que no està destriat de la complexitat”, admetia la portaveu de CDC. Tant Junqueras com Rull van fer piulades a Twitter. L'un subratllava l'acceptació d'ERC de totes les condicions. L'altre demanava aparcar les especulacions “als mitjans i a la xarxa” i el retorn a la negociació “formal”.

REACCIONS SOBRE EL DEBAT DE LES PLEBISCITÀRIES

CiU i ERC tenen un acord sobre el format de les eleccions que s'haurà de tancar en les properes hores
s
Mercè Conesa
PORTAVEU DE CDC
Acceptem fil per randa la proposta d'acord de les entitats, que vam rebre escrita per Artur Mas
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
El vodevil entre CiU i ERC amaga el debat sobre el pressupost. És una pugna per veure qui té l'hegemonia
Josep Vendrell
SECRETARI GENERAL D'ICV
És kafkià que algú pretengui apadrinar i patrimonialitzar una societat transversal, plural i complexa
David Fernàndez
DIPUTAT DE LA CUP
Les peripècies judicials dels Pujol expliquen per què
CDC es vol deslliurar
de la seva sigla
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL PSC
Darrera actualització ( Dimarts, 13 de gener del 2015 02:00 )