POLÍTICA
MADRID - 13 gener 2017 2.00 h

“Amb el dolor que sigui”

 auguri

 Gallardón avisa que l'Estat sabrà posar un “final dramàtic” al procés

 Piqué fa costat a Aznar i sosté que l'independentisme ha fracassat i busca el “món Colau”

DAVID PORTABELLA - MADRID

En una època no tan llunyana, el novembre del 2011, el PP català exhibia Alberto Ruiz Gallardón al mercat de la Boqueria com a reclam progressista. “Gallardón té tirón”, deia l'aleshores adjunt a la direcció del PP català i actual directiu de TVE, Eladio Jareño, del llavors alcalde de Madrid. Sis anys després i amb la ferida d'haver dimitit de ministre de Justícia perquè volia endurir l'avortament i Rajoy el va deixar caure, Gallardón viu retirat de la política i ja només va a fòrums com el que la FAES va idear ahir amb el patró de la fundació, José María Aznar, i un altre exministre que viu decebut amb Rajoy, Josep Piqué.

L'aplec es titulava FAES. Idees per a la societat espanyola, i Aznar i els dos nous patrons de la fundació van intuir aviat que l'auditori de l'Espai Bertelsmann a Madrid volia que es parlés de Catalunya. “Josep...”, implorava Francisco Javier Zarzalejos, secretari general de FAES i el cervell d'Aznar a La Moncloa que el 1999 es va reunir amb ETA a Zúric. “Ser català pot ser una maledicció bíblica, perquè surt el tema de Catalunya i et diuen «tu, com a català...»”, va dir Piqué fent riure als presents, entre els quals els vicesecretaris del PP Andrea Levy i Javier Maroto.

Segons Piqué, l'independentisme és “una forma de populisme com qualsevol altra”. “D'independentistes n'hi haurà sempre, la diferència és que la independència és assumida per les institucions d'autogovern”, avisava Piqué. Dit això, l'exlíder del PP català entre 2003 i 2007 i exministre d'Indústria i d'Afers Exteriors amb Aznar va dir que el procés “ha fracassat” i que els seus impulsors busquen ara atreure el “món Colau” per transformar-se en un moviment reivindicatiu del dret a decidir.

Amb Piqué i Gallardón hi havia l'exviceconsellera d'Economia de Madrid, Rocío Albert López-Ibor, coneguda a escala estatal des del 2011 en què va increpar uns guàrdies civils de trànsit que l'aturaven titllant-los de “fills de mala mare”. “Tinc grans amics catalans, i quan surt el tema de Catalunya em diuen que calli perquè no sóc catalana”, va relatar Rocío Albert López-Ibor sense donar cap nom de cap amic. I va arribar el torn de Gallardón, que va censurar que el PP, amb Rajoy, “s'ha avergonyit de la ideologia” però que l'Estat sabrà posar un “final dramàtic” al procés. “Amb el dolor que sigui”, va reblar. “Elegir entre dissolució o fractura és un fals dilema”, va rematar Aznar en la cloenda. Levy i Maroto, al seu torn, sortien amb l'alleujament d'oir que Aznar es conforma a ser far de les idees a FAES i no fundarà cap partit.