POLÍTICA
BARCELONA - 12 febrer 2017 2.00 h

ERC i Demòcrates s'alien per reivindicar l'herència de la Segona República

 Junqueras insisteix que no es pot garantir el benestar a Espanya

 “L'única coalició que podrem fer és amb la gent que aspira a la llibertat”, diu Castellà

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

ERC i Demòcrates de Catalunya es van unir ahir per reivindicar els valors i l'herència política de la Segona República en la construcció de l'estat català. Els dos partits exhibien així la seva proximitat en un acte de reivindicació de la memòria històrica per segona vegada, després de l'homenatge conjunt que van fer al juliol a les víctimes del franquisme al passeig del Born. L'apropament entre els dos partits coincideix amb la culminació d'un procés de distanciament progressiu de la formació d'Antoni Castellà amb el partit que coordina Marta Pascal.

Castellà, però, va rebutjar que l'organització conjunta de l'acte s'interpreti com un indici de futures aliances electorals entre els republicans i els demòcrates, en un context de difícil repetició de la coalició Junts pel Sí, on els dos partits comparteixen escó amb els exconvergents. “És massa important el moment del país per pensar en tàctica política; l'única coalició que podrem fer és amb la gent que aspira a la llibertat”, va sentenciar, en el transcurs d'un discurs en què es barrejaven els referents polítics de Francesc Macià i Manuel Carrasco i Formiguera.

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, va reivindicar els valors universals i la defensa del benestar dels ciutadans a través de l'ensenyament, la salut, els serveis socials i la cultura. Unes polítiques que, segons va remarcar, no són viables “en el context d'un estat que menysprea la diversitat, la diferència, la importància que donem a l'ensenyament, a les polítiques socials, i al creixement econòmic per poder finançar-les”. Davant d'aquesta realitat, va assegurar que “anticipen” la república en cadascuna de les accions de govern. Com a exemple, va citar l'Agència Tributària de Catalunya i la lluita contra el frau fiscal.

ERC i Demòcrates van traçar un fil de continuïtat històrica entre els avanços polítics i en el camp de l'educació, l'arquitectura i la igualtat de la Segona República, i el projecte de construcció de l'estat català. Un projecte polític de futur que, segons Junqueras, els catalans deuen a totes les generacions que els han precedit, molts dels quals provenien de fora del país. Ho feia en un dia marcat per la campanya de suport als refugiats Casa nostra, casa vostra i el concert solidari del Palau Sant Jordi. “Ho devem a tots aquells que estimen la llibertat en qualsevol lloc del món”, hi va afegir.

“Tenim l'oportunitat i el deure moral de fer que aquell somni sigui una realitat definitiva”, va assenyalar Castellà, des de l'escenari del centre cívic Urgell, amb la sala a vessar. Per Castellà, amb el judici del 9-N es pretén “tipificar de delicte la democràcia”. “No han superat el franquisme”, va denunciar, per argumentar que la Transició “va ser un pacte de determinades oligarquies”. El portaveu de Demòcrates va etzibar, tanmateix, que tots els càrrecs que siguin inhabilitats “el poble de Catalunya els habilitarà per construir la futura república catalana”.

L'apropament entre ERC i Demòcrates s'ha produït en paral·lel a l'allunyament dels socialcristians escindits d'Unió dels seus antics socis de federació. En les últimes eleccions, les espanyoles del 26-J, Demòcrates i els aleshores convergents no van aconseguir a un acord per concórrer plegats als comicis i els de Castellà, que no s'hi presentaven, van demanar el vot tant per a CDC com per a ERC. El convuls congrés de l'ara PDeCAT, on van adoptar l'adjectiu demòcrata, va enverinar la ja difícil entesa entre les formacions.

LES FRASES

Si alguna cosa ens caracteritza als independentistes és la pressa per deixar de ser-ho. El millor dels nostres discursos són els nostres fets
L'Estat menysprea la diversitat, l'ensenyament, les polítiques socials, el creixement
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
L'única aliança és amb la gent que insubornablement no s'aturarà fins a la independència
Antoni Castellà
PORTAVEU DE DEMÒCRATES