OPINIÓ
13 febrer 2018 2.00 h

KEEP CALM

Enquesta

ISABEL CLARA SIMÓ
La política espanyola ens considera heretges. I volen cremar-nos a la foguera. Volen la ‘Santa Inquisición’. En ple segle XXI!

El CEO (Chief Executive Officer) ha fet una enquesta a 1.200 persones per avaluar el segon semestre del 2017. M’he quedat sorpresa: els resultats són contundents: hi tenen un aprovat alt el govern de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra, i, en canvi, un suspens rotund el govern espanyol, la Policía Nacional i la Guardia Civil. La metodologia és curosament científica.

Malgrat la insistència en il·legalitats imaginàries, malgrat el menyspreu als resultats del 21-D (i no cal dir a l’1-O), malgrat les falsificacions que sentim cada dia a la majoria de mitjans espanyols, la població té molt clar què va passar, per què va passar i el deteriorament de la democràcia a l’Estat espanyol.

Les amenaces, els empresonaments, les pallisses brutals no han minvat, però, la mirada implacable de la població; com va dir Sáenz de Santamaría, “votan lo que les da la gana”.

Des del cor mateix del ranci espanyolisme, antiquat com les corridas de toros, s’havien imaginat que Catalunya estava totalment seduïda per Madrid, i l’orgull hi va posar la resta. Els jacobins francesos van matar occitans; de fet va ser un genocidi, però París acabà essent un mirall de cultura, i els francesos s’hi van deixar seduir. Madrid no té història i no té la força cultural i el prestigi de París. Però la política que emana (no els madrilenys, que són gent com vosaltres i com jo) és d’una altivesa que de vegades et fa somriure. Creien que el desig d’autogovern de Catalunya era un esbufec que a la força havia de minvar. Les fotos de la Policía Nacional pegant a ciutadans desarmats i indefensos ha fet, però, la volta al món. Però ells creuen que ho tenen “atado y bien atado”, i per això van convocar eleccions. La lliçó va ser espaterrant.

Aquest poble continua volent la llibertat. I la política espanyola ho considera un pecat mortal. Som no contrincants polítics sinó heretges. I volen cremar-nos a la foguera. Volen la Santa Inquisición. En ple segle XXI!